Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 8 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Rens Kroes onder vuur om kleidieet

Koningin van de powerfood Rens Kroes heeft behoorlijk de wind van voren gekregen nadat ze een detox recept publiceerde met klei. Volgens experts zou dit verre van gezond zijn.

De dieetgoeroe raadt haar 280.000 Instagramvolgers aan om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken.

Zo schrijft ze op haar site: „Klei is een te gek middeltje om je lijf op te schonen. Mijn moeder had één keer per jaar vroeger ’s ochtends, in de periode van afnemende maan (dat is de beste tijd om te beginnen met detoxen), schaaltjes klaarstaan met water en een kleine eetlepel schone klei. M’n zus (supermodel Doutzen, red.) en ik moesten dat voor het ontbijt opdrinken. Dat deden we dan elke ochtend, een paar weken achter elkaar. Vies was het niet, want er zit geen smaak aan schone klei.”

‘Geneeskrachtige werking’

Volgens Rens is klei hartstikke gezond. „Het zit vol met kiezelzuur, magnesium, zwavel, mangaan, kalium, natrium en ga zo maar door. De enzymen die in de klei zitten, zorgen ervoor dat het lichaam de mineralen goed op neemt. Het neemt vuil, vocht, pus en ook negatieve straling op, onschadelijk wordt gemaakt en wordt afgevoerd. Kortom: zo’n schoon kleikuurtje maakt je lichaam schoon van binnen. En het zorgt ervoor dat mineralen beter met elkaar samenwerken."

Niet onschuldig

Volgens professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht is het kleidieet verre van onschuldig. In een gesprek met het AD vertelt hij dat hij het onwaarschijnlijk acht dat enzymen in klei ‘mineralen’ op zouden nemen. Ook de afvoer van negatieve straling lijkt hem stug. „Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont. Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen.” Daarnaast bestaat er een kans dat er bij het nuttigen van een grote hoeveelheid klei er een ernstig vitaminetekort ontstaat.

Daarnaast zou de kleikuur volgens de wetenschapper zelfs schadelijk kunnen zijn. Zijn advies? „Niet doen, dus"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.