Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 11 mrt 2016 / 10:57 uur

Lunchrecept + winnen: Thaise viskoekjes met avocado

Ben je er nog niet helemaal over uit waarmee je straks gaat lunchen? Als we een suggestie mogen doen: na deze sandwich wil je niets anders meer.

De Thaise viskoekjes met avocado en wasabimayonaise komt uit de koker van Sean Wainer, een Australiër die in 1999 cateringservice en eetcafé Small World begon. De zaak in de Amsterdamse binnenstad groeide uit tot een populaire hotspot met veel luxe sandwiches, afhaalmaaltijden, verse salades, versgeperste sappen en geweldige koffie op de kaart. De beste recepten van Small World heeft Sean nu verzameld in Love your Lunch, een vuistdik kookboek vol verrassende lunchrecepten.

Deze sandwich is uniek in zijn soort. Sean: „Hij is min of meer ontstaan uit gerechten die we al in de winkel verkochten en de viskoekjes waren sowieso al een succesnummer. Probeer ze eens met ciabatta of knapperig volkorenbrood!”

Voor de viskoekjes (12 stuks – maak extra veel, je kan ze invriezen!)
40 gram verse gember, fijgehakt
2 knoflooktenen, gesnipperd
1 middelgrote rode peper, inclusief zaadjes, fijngehakt
2 kaffirlimoenblaadjes (djeroek poeroet), van steeltje en middenerf ontdaan, zeer fijngehakt
1 grote stengel bleekselderij, fijngehakt
1 middelgrote groene paprika, in kleine blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
40 gram citroengras (sereh), van het verdikte uiteinde ontdaan en fijngehakt
1/4 bosje koriander, steeltjes en blaadjes, fijngehakt
300 gram verse zalm, van vel en graten ontdaan, de helft licht gepureerd en de andere helft in kleine stukjes
300 gram kabbeljauw, licht gepureerd
30 gram haricots verts, in zeer dunne schijfjes
1 eetlepel Thaise vissaus
een snufje grofgemalen zwarte peper.

Doe de gember de knoflook, de chilipeper, de kaffirlimoenblaadjes, de bleekselderij, de paprika, de sjalotjes en het citroengras in de mengkom van een keukenmachine. Laat de machine draaien totdat het geheel goed gemengd, maar nog geen pasta is. Doe het mengsel over in een grote kom en voeg de verse koriander, de zalm, de kabeljauw, de haricots verts, de vissaus en de peper toe. Meng alles door elkaar, maar laat een deel van de vis in stukjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een grote pan op matig vuur en doe er genoeg olie in om de bodem met een laag van 2 centumeter te bedekken. Laat de viskoekjes met een ijsschep of iets dergelijks in de hete olie glijden en laat ze aan beide kanten goudbruin worden (ongeveer 2 minuten per kant.) Doe de viskoekjes over op een ovenrooster dat op een bakblik is geplaatst en bak ze gedurende 10 minuten.

Voor 2 broodjes
2 Thaise viskoekjes (zie hieronder)
1 avocado
1/2 citroen
zout en zwarte peper
1 kleine rode ui, in zeer dunne ringen
3 eetlepels wasabimayonaise
een paar blaadjes romaine sla
2 eetlepels zoete Thaise chilisaus
broodjes naar keuze

Als je de viskoekjes hebt ingevroren, laat ze dan eerst ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de viskoekjes doormidden, leg ze uit op een bakplaat en verwarm ze 5 minuten in de oven.

Snijd het brood horizontaal doormidden en verdeel een in plakjes gesneden halve avocado over de ene helft. Knijp er wat citroensap over en maal er flink wat zout en peper over. Leg hier de ringen uien op. Bestrijk de andere helft van het brood met een eetlepel van de wasabimayonaise en leg er wat knapperige slablaadjes op. Haal de viskoekjes uit de oven. Leg twee halve koekjes op de avocadokant van de sandwich en doe er wat chilisaus op. Leg de twee helften op elkaar Geweldig met een lekker koud Singha-biertje.

Winnen
Hongerig geworden? Wij mogen een paar exemplaren van het prachtige kookboek Love your Lunch van Sean Wainer weggeven. Mail naar [email protected] als je mee wilt dingen naar deze fijne prijs. Gebruik als onderwerpsregel ‘Love your Lunch’ en stuur je adresgegevens mee. De winnaars krijgen volgende week bericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lunchrecept + winnen: Thaise viskoekjes met avocado
Sluiten