Moïra van Sas
Moïra van Sas Eten & drinken 30 mrt 2016 / 13:55 uur

Kokos is helemaal niet zo goed voor je

Kokosolie, kokoswater en kokosmelk. Deze tropische vrucht wordt gezien als wondermiddel en superfood. Maar is dat wel terecht? Metro Lifestyle zet de voors en tegens voor je op een rijtje.

Kokosvet – vaak ook kokosolie genoemd – is helemaal niet zo goed voor je, aldus het Voedingscentrum. „Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten en kokosvet alleen bij uitzondering te eten”, is hun advies.

Daarnaast is het verbouwen van kokos een aanslag op ons milieu. „Door de aanleg van kokosplantages worden mogelijk bossen gekapt. Verder worden er bij de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er veel water nodig”, aldus het Voedingscentrum.

Cholesterol

Maar waarom zweren zoveel mensen dan toch bij het eten van kokos? Kokosolie bevat laurinezuur, wat ontstekingsremmend en als antioxidant zou werken. Daarnaast zijn de verzadigde vetten in kokos anders dan de lange verzadigde vetzuren in andere producten. Hierdoor zou het geen aanslag zijn op je cholesterol.

Een ander belangrijk voordeel is dat kokosolie – in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie – heel heet kan worden zonder dat er schadelijke verbindingen ontstaan. Het is dus geschikt om in te bakken, maar met mate.

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of kokosproducten nou juist wel of niet goed voor je zijn. Ons advies: eet gevarieerd, let erop dat je niet teveel suikers en vetten binnenkrijgt en laat je niet beïnvloeden door reclamepraatjes. Je gezonde verstand weet genoeg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kokos is helemaal niet zo goed voor je
Sluiten