Astrid Ottens
Astrid Ottens Eten & drinken 5 mrt 2016 / 09:05 uur

Italië wil pizza op UNESCO-lijst

Italië wil dat de Napolitaanse pizza volgend jaar op de lijst van UNESCO voor cultureel erfgoed terechtkomt. De pizza wordt in Italië beschouwd als deel van het cultureel en gastronomisch erfgoed, aldus de commissie.

Margherita

De traditionele Napolitaanse pizza heeft een relatief dunne korst, met uitzondering van de rand, die ‘tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen’. De pizza hoort te worden gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout. Er zijn twee varianten, de Marinara en de beroemdste, de Margherita. Die laatste werd in 1889 bedacht door een Napolitaanse kok toen de Italiaanse koningin Margherita (1851-1926) de stad bezocht.

De werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor cultuur bevat al meer eten en drinken. Zo staan Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken op de lijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italië wil pizza op UNESCO-lijst
Sluiten