Constance van Amstel
Constance van Amstel Eten & drinken 19 feb 2016 / 08:00 uur

Maaltijdboxen getest: weinig groente, vlakke smaken

Foodboxen als Hello Fresh en Marley Spoon beloven een gevarieerd, afgemeten en makkelijk alternatief voor het dagelijks verzinnen, kopen en bereiden van de maaltijd. Gemak dient de mens, of valt dat in praktijk toch tegen?

Foodblogger Ellen van Duijn van Made by Ellen nam de proef op de som. Ze testte 7 boxen die in Nederland landelijk te bestellen zijn. Het gaat dan om de boxen van Marley Spoon, HelloFresh, Allerhandebox (Albert Heijn), Mathijs Maaltijdbox, Streekbox, de Krat en de Beebox. Van alle boxen bestelde Van Duijn er een waarmee ze drie dagen kon koken.

Het eerste dat Van Duijn opviel bij het bestellen van de boxen, was dat alle producenten de consument doodgooien met termen als biologisch, lokaal, bewust en duurzaam. ,,Dit soort teksten kwamen zo vaak op de verschillende websites naar boven dat het holle frasen lijken”, zegt de blogger. Want: ,,Overal roepen ze, maar nergens zie je er bewijs van. Houden ze zich hier werkelijk mee bezig? Waaruit blijkt dat? En hoeveel houden ze zich ermee bezig? Als er zo hard geroepen wordt vraag je je weleens af waarom het zo hard geroepen wordt. Met andere woorden: klopt het wat ze allemaal zeggen?"

Groentegebrek

Een tweede conclusie die de foodblogster trekt na het ontvangen van de boxen, is dat er vaak te weinig groente in zit. ,,Wij eten veel groenten en als je dan een gerecht hebt met slechts 3 kleine komkommers dan worden we daar niet heel blij van." Ook de hoeveelheden vlees en vis waren vaak aan de magere kant. De afwezigheid van deze relatief dure ingrediënten werd door veel aanbieders gemaskeerd met goedkopere ‘vulproducten’ zoals aardappelen, pasta, rijst en couscous.

Recepten

De recepten zelf vielen ook lang niet altijd in de smaak. Van Duijn: ,,Te vaak zijn recepten niet echt uitgewerkt waardoor je veelal met vlakke basissmaken te maken hebt. Dit maakt dat een gerecht niet altijd compleet of af voelt. Sommige recepten waren echt niet lekker!”

Over het algemeen kan de kwaliteit van de boxen volgens de foodblogster dus op meerdere punten verbeterd worden. Toch was ze over sommige boxen ook erg tevreden. Die van Marley Spoon heeft ze uitgeroepen tot de winnaar onder de ‘grote boxen die een grote groep mensen weten te bereiken’. Zij hebben volgens Van Duijn ‘leuke en lekkere recepten’ en hanteren bovendien een manier van koken die bij haar in de smaak valt.

De echte eerste plaats in deze test is een gedeelde voor Beebox en de Krat. Zij bieden namelijk een ‘mooi en divers aanbod kwaliteitsproducten van Nederlandse bodem’.

Kijk voor alle afzonderlijke recensies van de boxen en de uiteindelijk slotconclusie op de blog Made by Ellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maaltijdboxen getest: weinig groente, vlakke smaken
Sluiten