Bianca Brasser
Bianca Brasser Eten & drinken 2 feb 2016 / 17:45 uur

Kebab en spruitjes, twee werelden op één bord

‘Kebab met spruitjes!’, dat antwoordt de 12-jarige Yassin als hem gevraagd wordt naar zijn favoriete gerecht. Zijn moeder Jinan Saleh, die opgroeide in Irak, combineert in de keuken graag het beste van twee werelden. En ook afwisseling is in huize Saleh niet onbekend. De ene dag schotelt Saleh haar gezin een stamppotje voor, de volgende dag staat de tafel vol met Arabisch eten.

Kookboek

De ietwat verwonderlijke reacties op het lievelingseten van haar zoon, inspireerde Saleh een kookboek te maken. „Een boek vol Arabische recepten met ingrediënten uit de Nederlandse keuken”, zegt Saleh. „En je vindt in mijn boek ook ongebruikelijke combinaties van gerechten, zoals de spruitjes met kebab. Twee werelden op één bord.”

Pannenkoeken en wijn

Tot haar twaalfde woonde Saleh in Irak, ze had een Nederlandse moeder en Iraakse vader. Werelden verbinden met hulp van eten, zag ze als kind haar moeder al doen. „Mijn moeder stond in Irak pannenkoeken te bakken voor de kinderen in de buurt. Dat was een feest. En in Nederland kookte ze regelmatig Arabisch voor buren en vrienden.”

Hoewel Saleh moslima is, weerhoudt dat haar er niet van in het kookboek wijntips bij verschillende gerechten te geven. Wijnen uit het Midden-Oosten, welteverstaan. „Ik beschouw mezelf als een vrije moslima”, zegt Saleh. „Wijnen uit Arabische landen zijn hier erg onbekend, zonde, want ze zijn heerlijk. De zon heeft goed op de druiven gestaan en de wijnen smaken voller. Helaas vind je ze hier niet in de supermarkt, maar online bij wijnwinkels zijn ze makkelijk te bestellen. Echt een aanrader.”

Restaurant

Woensdag lanceert Saleh haar kookboek, maar er zijn al grootse vervolgplannen. „In mei hoop ik een restaurantje in Den Bosch te openen. Natuurlijk met gerechten waarin twee werelden samenkomen. Ik heb al een Nederlandse kok gevonden, maar zoek nog een Syrische. Syrisch eten is fantastisch. Ik hoop een kok te vinden in een asielzoekerscentrum, dat zou echt super zijn.”

Het kookboek ‘Kebab met Spruitjes’ is vanaf woensdag te koop via bol.com of de website kebabmetspruitjes.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kebab en spruitjes, twee werelden op één bord
Sluiten