Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 2 feb 2016 / 14:00 uur

Goed nieuws: dit eten helpt je gewicht te verliezen

Heb je je fruitmand en groentelade steevast goed gevuld? Dan is de krans groot dat je onbewust voor gewichtsverlies of gewichtsbehoud aan het zorgen bent. Fijn! Zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

Wetenschappers aan de Universiteit van Harvard en East Anglia hebben 124.086 Amerikaanse mannen en vrouwen gedurende 24 jaar (!) in de gaten gehouden. Om de twee jaar werden de dames en heren gewogen en kregen ze een vragenlijst over hun voeding onder de neus.

Uit deze verzamelde gegevens bleek een verband te zijn tussen een hogere inname van verschillende typen flavonoïden (dit zijn antioxidanten en zitten in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en fruit, red) en het behouden van gewicht op middelbare leeftijd. Het consequent eten van groenten en fruit speelt volgens de onderzoekers dan ook een grote rol bij het verliezen van gewicht en het voorkomen van obesitas.

Dit magische stofje, flavonoïden, is met name de vinden in bosbessen, kersen, appels, peren, pruimen, aardbeien en druiven. Maar ook pepers en selderij vallen onder deze categorie. Opmerkelijk was dat er bij sinaasappelen en bijvoorbeeld uien (een ander type flavonoïden) geen verband was met gewichtsverlies.

Zo concluderen de onderzoekers dat wanneer je een kleine hoeveelheid (100 gram) fruit en groente per dag een verschil kan maken voor je gewicht. Wellicht zijn er nog andere soorten groenten en fruit die dezelfde soort flavonoïden bevatten en dus voor gewichtsverlies en -behoud kunnen zorgen, maar dat is niet meegenomen in het onderzoek.

Dat we gezonder worden van groenten en fruit wisten we al. Maar dat deze specifieke flavonoïden je gewicht op peil kunnen houden, of je zelfs slanker kunnen maken is een fijne bijkomstigheid. Lekker je dagelijkse portie groenten en fruit blijven eten dus. En ga vooral voor variatie! Wie weet heb je een voltreffer te pakken waar lekker veel flavonoïden in zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: dit eten helpt je gewicht te verliezen
Sluiten