Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 29 feb 2016 / 17:39 uur

Dit zijn de grootste mythes over sapkuren

Detoxen is hartstikke hip. We hebben er alles voor over om een week lang alcohol, roken, koffie en vast voedsel op de plank te zetten en op sap te leven. We willen ontgiften en onze darmen schonen. Maar met de trend van het detoxen ontstaan ook mythes. Metro Lifestyle onderscheidt fictie van waarheid.

Aanhangers van detoxes zijn laaiend enthousiast. Zelfs Metro Lifestyle’s eigen redacteur nam de proef op de som en leefde drie dagen louter op zes sapjes per dag. Maar wat nou uiteindelijk de voordelen zijn, dat is een grijs gebied waar maar weinig een antwoord op hebben.

Worden we er slanker van? Zijn onze darmen daadwerkelijk gereinigd na een sapjeskuur van één, drie of meer dagen? Wat doet het voor onze huid? En krijgen we echt meer natuurlijke energie? We willen het weten. In deze video van SciShow wordt verteld welke mythes we vooral niet moeten geloven.

We zetten het voor je op een rijtje:

1. Ontgiften

Kuren beloven dat je ‘ontgift’, maar dit ‘gif’ wordt biologisch geproduceerd door je lichaam. Het eindigt in je plas waarvóór het gefilterd wordt door je lever en daarna door je nieren. Je lichaam heeft een ingebouwd systeem om van het ‘slechte’ gif af te komen. Dus waarom zou je een aantal dagen alleen sap drinken om van dit gif af te komen? Deze organen zijn ons geschonken om het gif af te drijven, als dat niet gebeurt is er dus iets mist met deze organen. Dat gaat een sapkuurtje niet verhelpen.

2. Resetten van spijsvertering/darmen

Een kuur zorgt ervoor dat je wordt doorgespoeld en dat je darmen worden opgeschoond. Maar afval is hoe dan ook constant in beweging dankzij onze gezonde spijsverteringsorganen. Normaal kost het zo’n 24 tot 72 uur voordat eten volledig is verteerd. Je lijf neemt alle stoffen op die het op kan nemen en de rest, tja, eindigt in de wc. Dus drie dagen de boel doorspoelen maakt je darmen niet gezonder, het brengt ze alleen maar in de war.

3. Gewichtsverlies

Veel detoxes zorgen dat je gewicht verliest. Maar dit is tijdelijk gewichtsverlies. Bovendien is het gewichtsverlies in de vorm van watergewicht (je drinkt alleen maar water, groene thee en sapjes) en niet in de vorm van vetverlies. Dit watergewicht is een vorm van Glycogeen. Dit is noodvoorraad lichaamseigen suiker dat je lichaam inzet als het energie tekort komt. Wanneer je weer normaal gaat eten vervangt je lichaam deze Glycogeen voorraad en ben je weer terug bij af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de grootste mythes over sapkuren
Sluiten