Andrea Peelen
Andrea Peelen Eten & drinken 17 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Dit gebeurt er als je dagelijks cola drinkt

Dat cola niet bepaald geschikt is om dagelijks te nuttigen, is niks nieuws. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies als je dagelijks een paar blikjes achterover slaat?

Na een week al verschil

ASAP Science heeft studies verzameld die gedaan zijn door de University of Yale, waarin het effect van Coca-Cola op de hersenen en het lichaam is onderzocht. En wat blijkt? Wanneer je je dagelijkse waterbehoefte vervangt door cola, zorgt de suiker direct voor erosie op de tanden en een hoop gaatjes. Via sensoren op je tong wordt een signaal uitgezonden naar de hersenen, dat aangeeft dat het lichaam nog meer cola nodig heeft. En voor je het weet verhoog je de hoeveelheid dag bij dag.

Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken. Ter vergelijking: iemand die 600 milliliter cola per dag drinkt, breekt even snel de telomeren af als iemand die dagelijks een paar sigaretten opsteekt.

Dan maar light?

Mocht je het zweren bij cola light, dan zit er helaas ook een addertje onder het gras. Experimenten hebben bewezen dat een zoete smaak, of het nou kunstmatig is of uit echt suiker komt, de eetlust kan vergroten. Veel Light-drinkers denken dan ook: „Ik neem nu een light, dat betekent dat ik daarnaast ook een bord met patat mag.”

Tja, misschien moet een blikje cola maar gewoon een uitzondering blijven en verre van een gewoonte. Of-ie nou light is of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.