Pim Spoor
Pim Spoor Eten & drinken 25 jan 2016 / 11:50 uur

Dit ingrediënt bepaalt de smaak van je koffie

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de ene dag je kop koffie anders smaakt, dan de andere dag? Als de maling, doorlooptijd en kopgrootte altijd hetzelfde is, kan het maar aan één ingrediënt liggen: water.

Je zou het bijna vergeten, maar de heerlijkheid die je elke ochtend nuttigt wordt niet gemaakt zonder water. En dat is nou net de factor die veel invloed heeft op de smaak. Natuurlijk zijn de koffiebonen en de juiste doorlooptijd van het water het belangrijkst. Maar als je de ideale bonen hebt gevonden, ben je er nog niet. Afhankelijk van waar je woont, komt er een bepaald soort water uit de kraan. Dit kan hard water of zacht water zijn. En dat heeft weer te maken met de hoeveelheid kalk in het water.

Team-up

En die hoeveelheid kalk is dus belangrijk voor de smaak van je kop koffie. Scheikundige Christopher Hendon en barista’s Lesley en Maxwell Colonna-Dashwood sloegen de handen ineen om de chemische eigenschappen van koffie te onderzoeken. Water kan het karakter en de smaak van koffie veranderen. Elke koffieboon heeft een bepaalde zuurgraad, die in combinatie met de hardheid van het water voor een bepaalde smaak zorgt.

Geen man overboord

Gelukkig kun je tegenwoordig koffiebonen kopen die bestemd zijn voor zacht- of hardwater. Het kan weer even duren, voordat je jouw perfecte koffie hebt gevonden. Maar dan heb je ook wat, want dan kan er niets meer misgaan met de smaak van je koffie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit ingrediënt bepaalt de smaak van je koffie
Sluiten