Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 22 dec 2015 / 13:12 uur

Kaas doet hetzelfde met je brein als harddrugs

Vroeg je je altijd al af waarom je die brie niet weg kon leggen? Wel, daar is een wetenschappelijke verklaring voor. Al die heerlijke kaasjes doen namelijk precies hetzelfde met je brein als harddrugs, zo valt te lezen in een recent gepubliceerd onderzoek.

Say cheese

Voor het onderzoek werden 120 studenten gevraagd om vragen te beantwoorden volgens de Yale Food Addiction Scale (een schaal die meet in hoeverre je ergens verslaafd aan bent). De studenten kregen de keuze uit 35 voedingsmiddelen met een verschillende voedingswaarde. Als ‘meest verslavend’ kwamen allerlei producten met kaas uit de bus.

Kaasverslaafd

Vervolgens hebben de onderzoekers dezelfde voedingsmiddelen onder loep genomen en gekeken waar het brein actief werd na het eten. Kaas zorgde voor dezelfde hersenactiviteit als harddrugs. Deze studie is onlangs gepubliceerd in de Public Library of Science One, meldt Independent.

Maar waarom kaas? In dit zuivelproduct is hetzelfde chemische stofje gevonden als in verslavende drugs. Ook ontdekte de onderzoekers dat in alle zuivelproducten opiaatreceptoren zitten. Dit koppelt ons brein aan een verslaving. Ook bewerkte voedingsmiddelen werden in het onderzoek geassocieerd met verslavend gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kaas doet hetzelfde met je brein als harddrugs
Sluiten