Gina Pesulima
Gina Pesulima Eten & drinken 8 dec 2015 / 19:54 uur

Eten met vluchtelingen dankzij foodbezorgservice

Foodies opgelet! Foodboxbezorger Marley Spoon trakteert je in december en januari op recepten en verhalen van vluchtelingen.

Wat staat er op het Marley Spoon-menu? Fotogenieke gerechten uit Syrië, Afghanistan en Pakistan. En terwijl je geniet van je Afghaanse groentesoep, Pakistaanse curry en/of Arabische rijst met kip, wordt honderd procent van de winst (van de aanschaf van jouw box) geschonken aan een organisatie die vluchtelingen hulp biedt bij integratie in hun thuisland.

Maak hem zelf: Afghaanse groentesoep met rode linzen, pitabrood en yoghurt (van Reza Ahmadi)


Foto: Alex Freundorfer.

Reza komt uit Afghanistan en woonde daarvoor in Iran, voordat de oorlog hem dwong te vluchten naar Europa. Op dit moment verblijft hij in een asielzoekerscentrum in Berlijn. Reza leerde koken van zijn moeder. Nu hij ver weg is, kookt hij graag maaltijden die hem aan zijn geliefde familie en vaderland doen herinneren.

Dit gerecht heet in Afghanistan Havij. Het is een gezond en verwarmend gerecht, perfect voor in de winter. Reza: “Toen we in Herat woonden, de derde grootste stad van Afghanistan, aten wij dit gerecht in de winter minstens een keer per week.’’

Ingrediënten voor twee personen

Wortel, bospeen, 100.0 gram
Ui, geel, 80.0 gram
Knoflook, 1 teen
linzen, rood, gedroogd, 150.0 gram
Tomaten, gehakt, blik, 400.0 gram
Currypoeder, madras, 5.0 gram
Yoghurt, vol, 150.0 gram
Pitabrood, volkoren, 120.0 gram
Verse koriander, 10 gram
Verse munt, 10 gram
Verse peterselie, 10 gram

En nu?

Stap 1: Groenten voorbereiden

Heteluchtoven voorverwarmen op 180ºC. Wortels schillen en in grove, ongeveer twee centimeter grote stukken snijden. Knoflook en ui pellen en grof hakken.

Stap 2: Groenten aanbraden

Verhit een grote kookpan met twee eetlepels olie op middelhoog vuur. Braadt knoflook en ui ongeveer vijf minuten aan, blijf roeren. Voeg vervolgens een liter water, gehakte tomaten en linzen toe, gevolgd door currypoeder. Breng het met zout en peper op smaak. Laat alles in ongeveer 15-20 minuten licht borrelend koken.

Stap 3: Brood bakken

Besprenkel ondertussen brood met wat water en leg het op een bakplaat. Bak het brood volgens de instructies op de verpakking.

Stap 4: Kruiden hakken

Was daarna de kruiden en hak deze grof.

Stap 5: Soep pureren

Zodra de groenten en linzen zacht en gaar zijn, kun je de soep met een staafmix pureren. Breng het met zout en peper op smaak.

Stap 6: Salade serveren

Serveer de soep met een scheutje yoghurt en voeg enkele kruiden toe.

Over Marley Spoon
Marley Spoon bezorgt een foodbox vol met verse ingrediënten, samen met lekkere en makkelijke recepten, tot aan je voordeur. Je kiest zelf welke gerechten je wil koken, uit een wekelijks wisselend menu van zeven gerechten. Marley Spoon kent een flexibel abonnement en bezorgt de gerechten thuis vanaf €4,95 per portie. Een box met zes maaltijden kost €39,90.

P.S. De gastchefs uit het Midden-Oosten verzorgen in totaal acht recepten voor Marley Spoon. Elke week (tot medio januari) staan er twee van deze bijzondere gerechten op het menu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eten met vluchtelingen dankzij foodbezorgservice
Sluiten