Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 9 nov 2015 / 12:36 uur

Ultiem comfort food: Mac & Cheese met chorizo

Nu het buiten kouder wordt, kruipen we maar wat graag op de bank met eten waar we echt blij van worden. Foodblogger Sabine Koning lanceerde donderdag een boek vol comfort food en guilty pleasures. Wij delen alvast een recept met je: de schandalig lekkere Mac & Cheese met chorizo uit de oven.

Het begon allemaal met een tweet op 3 februari 2015. Sabine Koning van de populaire foodblog Ohmyfoodness twitterde dat ze maar wat graag een guiltypleasures-kookboek wilde hebben. „Met daarin spekkoek, tiramisu, cheesecake maar ook een Big Mac recept etc. Woah.” Dat die tweet zou leiden tot een daadwerkelijk kookboek, had ze nooit verwacht.

Je debuutkookboek Guilty Pleasures beschrijf je zelf als een frisse wind door kookboekenland

„Mijn idee kwam voort uit irritatie, eigenlijk. De nadruk ligt de laatste tijd zo op gezond eten, dat erin doorgeslagen wordt. Ik ben de superfood-, powerfood- en healthy kookboeken een beetje zat. We lijken wel massaal bezig te zijn met eten de grond in te trappen en vergeten te genieten. Toen ik het idee van een boek op Twitter opperde, kreeg ik zoveel bijval dat ik besefte dat ik lang niet de enige was die er zo over dacht. Mij zal je niet zo snel een brownie van dadels zien maken, laten we maar zeggen.”

Wat zijn voor jou guilty pleasures?

„Eten waar ik blij van word, maar niet elke dag eet. Ik geloof er heilig in dat we af en toe fout en vet kunnen eten, als we daarna de broekriem weer aanhalen. Daarom kan je het boek het beste doordeweeks achter in de boekenkast verstoppen. Mijn favoriet uit mijn boek is de chocolade fudgetaart, dat is echt mijn kindje. Ik heb ooit zo’n lekkere taart in een restaurant gegeten, dat ik zo’n zelfde taart wilde maken. Ik heb er net zo lang aan gesleuteld tot-ie perfect was. Hij is supersnel te maken en te lekker om te delen.”

Waarom is de Mac & Cheese met chorizo zo’n goede guilty pleasure?

„Kaas maakt alles lekkerder. Hoe meer kaas, hoe gelukkiger ik word. En het gaat heel goed samen met chorizo. Dit recept is zo fout en zo machtig, maar absoluut het ultieme comfort food op dagen dat je je niet zo fijn voelt. Als ik het zou kunnen, zou ik ‘m elke week kunnen eten. Ware het niet dat mijn vriend van Mac & Cheese gruwelt.”

Ingrediënten (4 personen)

Voor de macaroni:
olijfolie
300 gr macaroni
1 ui
2 teentjes knoflook
200 gr chorizo
1 bol mozzarella

Voor de kaassaus:
30 gr ongezouten roomboter
30 gr bloem
300 ml halfvolle melk
30 gr Parmezaanse kaas
30 gr emmentaler
peper en zout

Verwarm de grillstand van de oven voor op 180 °C. Vet een ovenschaal goed in met olie of boter.

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de chorizo in kleine blokjes. Fruit de ui en de knoflook in een beetje olijfolie aan en bak hier vervolgens de chorizo in mee tot het vlees knapperig begint te worden. Schep de ui, knoflook en chorizo door de macaroni als deze gaar en afgegoten is.

Smelt voor de kaassaus de boter in een pannetje en voeg hier de bloem aan toe. Roer het geheel met een garde 5 minuten lang door tot de bloem gaar is en de roux (het boter en bloemmengsel) lichtbruin gekleurd is.

Voeg beetje bij beetje de melk aan de roux toe terwijl je met een garde blijft roeren. Zorg voor een klontvrije en ietwat dikke saus. Je maakt nu bechamel!

Voeg de Parmezaanse kaas en emmentaler aan de bechamel toe en roer door tot beide kazen gesmolten zijn. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout.

Schenk de kaassaus bij de macaroni en roer het geheel goed door. Stort de Mac & Cheese in de ingevette ovenschaal.

Scheur de bol mozzarella in grove stukken en verdeel deze over de bovenkant van de Mac & Cheese.

Schuif de ovenschaal 15 minuten onder de grill tot de mozzarella begint te bubbelen en een lichtbruin knapperig laagje heeft gevormd.

Het boek Guilty Pleasures met 92 onweerstaanbare caloriebommen ligt nu in de winkel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ultiem comfort food: Mac & Cheese met chorizo
Sluiten