Moïra van Sas
Moïra van Sas Eten & drinken 25 nov 2015 / 12:55 uur

De perfecte biefstuk bak je zo

Hoewel we verzot zijn op übergezonde quinoasalades en de vegetarische creaties van Ottolenghi, verlangen we soms ook gewoon naar een stevige, sappige, malse biefstuk. Maar hoe maak je dit goddelijke stukje vlees klaar? Volg onderstaand stappenplan en het kan niet misgaan.

Wat heb je nodig?

 • Biefstuk (haal je vlees bij de (biologische) slager, wel zo lekker)
 • Roomboter
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Goede pan met een dikke bodem
 • Tang om je vlees mee om te draaien
 • Lepel
 • Aluminiumfolie
 • Warm bord

Om te beginnen is het belangrijk dat je biefstuk op kamertemperatuur is. Is hij te koud, dan gaan de cellen kapot zodra je hem bakt in een hete pan. Breng het vlees aan beide kanten op smaak met zout en peper en laat ondertussen de pan goed heet worden.

Olijfolie

Gebruik veel boter, dit geeft het vlees meer smaak. Omdat je pan zo heet mogelijk moet zijn en olie heter kan worden dan boter, is het slim een beetje olijfolie toe te voegen. Wanneer je pan gloeiend heet is (maar je boter nog niet verbrand), schroei je het vlees aan twee kanten dicht. Het is essentieel om niet met een vork in de steak te prikken, maar hem om te draaien met de tang. Zo blijft de smaak behouden.

Nu is het belangrijk dat de biefstuk in beweging blijft. Door hem vaak om te draaien en met een lepel telkens weer boter over het vlees te gieten, wordt de smaak optimaal. Schroom niet af en toe wat extra boter in de pan te gooien, dit voorkomt aanbranden. Houd voor de juiste gaarheid dit schema aan.

 • Rood: 3 tot 4 minuten
 • Medium: 4 tot 6 minuten
 • Doorbakken 8 tot 10 minuten

Als je biefstuk klaar is laat je hem nog even rusten op een warm bord. Giet er nog wat van de boterjus overheen en dek het vlees 5 minuutjes af met aluminiumfolie. Eet smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De perfecte biefstuk bak je zo
Sluiten