Manners.nl
Manners.nl Televisie 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Record-oproep Arjen Lubach krijgt vervolg: Eva Jinek is aan boord

Afgelopen zondag liet Arjen Lubach opnieuw Twitter exploderen. Net als een jaar geleden probeerde de Zondag met Lubach-host om EU-commissaris Stella Kyriakides te bereiken. Het doel is niet veranderd: Lubach wil nog steeds dat er een andere methode komt voor het meten van de schadelijkheid van sigaretten. Geen gemakkelijke strijd, maar hij staat er dit keer niet alleen voor. Eva Jinek wil hem wel helpen.

In de Zondag met Lubach-uitzending van afgelopen zondag was er ruim aandacht voor de zogenaamde Eurokloof. Dit is het enorme gat tussen de Europese burgers en de Europese politiek. Het interesseert mensen amper iets wat er Brussel gebeurt. Hierdoor is er ook in de media een stuk minder interesse voor deze politieke laag. Volgens Lubach is dat een slechte zaak, want hierdoor zijn te weinig journalisten die kritische vragen stellen.

Lubach zoekt opnieuw contact met Stella

Dit betekent dat Eurocommissarissen te weinig gedwongen worden om na te denken over wat er speelt onder het volk. Het voorbeeld dat Lubach voor de tweede keer aanhaalt, is de methode die gebruikt wordt voor het meten van sigaretten. De huidige methode die toegepast wordt, is zeer populair bij de tabaksgiganten. Dat is natuurlijk geen goed teken, en dat terwijl er volgens de ZML-presentator een veel betere methode al klaar is voor gebruik.

Toch wil EU-commissaris Kyriakides daar niet over in gesprek. Vorig jaar liet ze weten geen behoefte te hebben om reageren op het item in Zondag met Lubach. Kyriakides was zelf vrij kritisch over de actie en noemde het misleidend. Lubach zou de indruk wekken dat een andere meetmethode de veiligheid van tabaksproducten verbetert, maar dit is volgens haar niet waar. Velen zijn het daar niet mee eens, waaronder ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij schreven een flink rapport en waarschuwen voor de gevolgen van de huidige methode.

Lubach klopt aan bij Jinek

Daarom probeert Lubach het opnieuw en wil hij Kyriakides tegenover een kritische journalist zetten. Iemand die zich niet laat afbluffen en durft door te vragen. Zijn voorkeur gaat uit naar Eva Jinek. Door middel van onderstaande tweet probeert Lubach in contact te komen met Kyriakides en tegelijk Jinek te polsen. Daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken, en dus riep Arjen Lubach kijkers op om deze tweet ook de wereld in te sturen.

https://twitter.com/arjenlubach/status/1323003656892022786?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323003656892022786%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fzondag-met-lubach-eurokloof-stella-kyriakidou%2F

Jinek biedt haar hulp aan

Dit werd massaal gedaan en dus liep ook de telefoon van Eva Jinek vol met notificaties. Gelukkig voor Lubach had ze daar geen probleem mee en biedt ze haar hulp aan. RTL heeft namelijk laten weten dat Jinek graag in gesprek wil met de Europese bewindsvrouw.

Helaas moeten ze daar ook aan toevoegen dat dit wel een lastig verhaal gaat worden. Het tripje van Stella naar de studio van Jinek wordt gezien als een „overbodige reishandeling” en die worden momenteel met klem afgeraden.

Lees ook: Arjen Lubach laat Twitter opnieuw exploderen met belangrijke oproep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.