Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Podcasts 16 feb 2022

De meest meeslepende misdaad-podcasts over duistere (Nederlandse) zaken

Misdaad, moord en mysterie. Dat zijn dé pijlers voor een sterke misdaad-podcast. Of je nu pas begint te luisteren naar podcasts of op zoek bent naar een paar goede aanbevelingen, in deze lijst met Nederlandstalige misdaad-podcasts vind je zeker iets dat je zal bevallen. De meeste titels gaan over duistere zaken in eigen land.

In de afgelopen jaren worden we keer op keer getrakteerd op spannende en spraakmakende misdaad-podcasts. Hieronder vind je een lijst met de beste Nederlandstalige podcasts in het true crime-genre. True crime-podcasts bestaan namelijk in allerlei soorten en maten.

Nederlandse cocaïnehandel ligt zowat onder je neus

Om te beginnen: Cocaïnekoorts. Inmiddels is de succesvolle podcast van NRC aan het tweede seizoen begonnen. Met elke woensdag een nieuwe aflevering leer je de Nederlandse onderwereld en cocaïnehandel beter kennen. Waar het eerste seizoen over de beruchte crimineel Ridouan Taghi ging, focust het net zo verbazende tweede seizoen zich op de onder het publiek veelal onbekende Piet Costa. In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe de onbekende Rotterdammer kon uitgroeien tot een kopstuk van de internationale cocaïnemaffia.

Misdaad-podcast over overlijden met veel vragen

De schimmige dood van een oud-inlichtingenmedewerker is de kern van de podcast De Zwarte Dag van Hans. Misdaadjournalist bij het AD, Koen Voskuil, gaat in de misdaad-podcast op onderzoek uit naar het overlijden van Hans van de Ven. Want wat deed een voortvluchtige vrouw in zijn huis? En hoe en wanneer is Hans eigenlijk overleden? Koen Voskuil neemt je mee in het leven van Hans, met elke week een nieuwe aflevering die je op het puntje van je stoel houdt.

Schietpartij blijkt politiek spel

Wat begint met een dodelijke schietpartij op een repeterend bandje in een kantoorpand in Rijswijk eindigt met een ingewikkeld politiek gekleurd verhaal. Drie bandleden werden doodgeschoten en snel werd er vermoed dat de schietpartij om een vergismoord ging. In het onderzoek naar de zaak in de misdaadpodcast Het Geheim van Rijswijk van NRC is veel informatie geheim en moet er zelfs een trip naar Suriname gemaakt worden. Een intrigerende zaak die veel groter is dan hij eerst doet vermoeden.

De IRA in Limburg

In 1990 vond in Roermond een IRA-aanslag plaats, maar rondom die aanslag is veel onduidelijk gebleven. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux pluist de gebeurtenissen van toen uit in de podcast Bloody Sunday in Roermond en plaatst ze in een bredere context van de IRA-bewegingen van toen. Gesprekken met betrokkenen, het in beeld brengen van verdachten en andere onduidelijkheden worden door Pollux uit de doeken gedaan. De podcast van NPO Radio 1 en VPRO legt de geschiedenis van de IRA duidelijk uit en brengt de aanslag uit de nineties weer tot leven. De sfeer, muziek en begeleiding van Pollux houdt de aandacht als geen ander vast.

‘Onverantwoord’ geklets over onopgeloste moorden

De true-crime podcast De Volksjury pakt het net iets anders aan dan collega-podcasts uit deze lijst. Elke aflevering bespreken de makers een andere (internationale) zaak, in plaats van dat zij zelf één zaak uitpluizen. De Volksjury wordt gemaakt door de Belgische Laura en Silke. Zij speculeren in elke aflevering op een ‘onverantwoorde manier’ over onopgeloste moordzaken. Met Laura en Silke is het vooral erg gezellig en leer je weer eens een zaak kennen waar je nog nooit van gehoord hebt. De afleveringen van De Volksjury zijn ook lekker lang. Daarmee kun je je dus makkelijk in elke zaak onderdompelen.

Kruip in deze misdaad-podcast in het hoofd van misdadigers

Heb je altijd al willen weten wat een crimineel beweegt? En of ze spijt hebben van hun daden? Dan is de misdaadpodcast Daders van journalist Cas de Jong echt iets voor jou. De Jong spreekt elke aflevering met een moordenaar, ex-TBS’er of andere zware crimineel en vraagt hen het hemd van hun lijf. In Daders leer je de misdaders kennen. Dat is weer eens een hele andere kant van alle misdaadverhalen.

En, ben je er al uit welke podcast je volgende binge-sessie wordt?

Wil je meer over podcasts lezen? Bekijk dan eens de Metro-rubriek – boordevol tips – over het populaire fenomeen.

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Jerrel Arkes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De meest meeslepende misdaad-podcasts over duistere (Nederlandse) zaken
Sluiten