Richard Otto
Richard Otto Podcasts 7 okt 2021

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Caroline Will

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Caroline Will.

Caroline Will is Brand Director van de vier radiozenders van Talpa Network: Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio en Radio 10. Zij is eindverantwoordelijk voor de communicatie, marketing en de online redactie.

5 podcast-tips van Caroline Will

1. Willem de Podcast

Zoals ongeveer half Nederland luister ik met interesse naar de zogeheten True Crime-podcasts. Willem is een podcast van journalisten Harry Lensink en Marian Husken. Iedere week bespreken zij grote rechtszaken, zoals het Marengo-proces. Je dient wel enige kennis van zaken te hebben, want alle zaken lopen ongeveer door elkaar en hebben een lange geschiedenis. Het is dus niet een podcast die voor iedereen direct te volgen is, maar het geeft een interessante kijk op de rechtstaat en werpt een andere blik op het gros van de zaken die je voorbij ziet komen in het nieuws.

2. Breakfast Best Bits with Greg James (BBC Radio 1)

Ik ben van kinds af aan een enorme radiofan en heb 10 jaar in London gewoond, waar ik ook verliefd werd op Engelse radio. Dit is een simpele podcast: het zijn de hoogtepunten van de Breakfast Show van BBC Radio 1 aan elkaar gepraat door de DJ zelf. Wat James doet, is ontzettend knap. Hij presenteert de show in zijn eentje, heeft een enorme connectie met zijn luisteraars en weet wat er speelt.

Irrelevante spelletjes die gewoon leuk zijn om te luisteren, bizarre gesprekken met luisteraars en vermakelijke items die je aan het denken zetten. Strak geformatteerd en een vormgeving die jaloersmakend is. Greg is ongeveer wel een droom-DJ en ochtendshow-host, omdat hij iedere dag met goede vrolijkheid die show maakt en duidelijk aanvoelt wat het sentiment van zijn publiek is. Zo was hij voor velen een steun in de lockdown en heb je als luisteraar nooit het gevoel dat er iemand tegen je praat die op zijn troon zit, maar dat het een vriend zou kunnen zijn.

3. Rockonteurs with Gary Kemp and Guy Pratt

Een podcast voor de muziekliefhebbers! Gary Kemp, van Spandau Ballet, en Guy Pratt, die meespeelde op menig Pink Floyd-album, interviewen iedere week een bekende artiest. Het zijn enorm vermakelijke gesprekken die je het gevoel geven dat je meeluistert in een gesprek in de pub. Noel Gallagher, Johnny Marr, Nile Rodgers, maar ook Boy George worden uitgebreid geïnterviewd door de heren. Ze weten zelf veel van muziek en vullen het ook aan met hun eigen ervaringen. Omdat de muzikanten tegen vakgenoten praten, hoor je niet de standaard pr-verhalen, maar krijg je interessante verhalen die soms omslaan in vak-idioterie, maar als luisteraar voel je je nooit buitengesloten. Zelfs als het een artiest is die niet per se op mijn lijstje van favorieten staat, weten de heren het interessant te maken.

4. Here’s the thing with Alec Baldwin

Alec Baldwin; moeilijke man, goede acteur en verbazend goede interviewer. Ook dit is genieten, met name van de interviews met muzikale helden zoals Daryl Hall, Thom Yorke, Barbra Streisand en Barry Gibb. Baldwin praat ook met komieken, schrijvers en politieke commentatoren over onderwerpen die me eigenlijk altijd weten te boeien. Je moet alleen wel tegen het intro kunnen, dat veel Amerikaanse reclame bevat. De man zal ook zijn rekeningen en vele kinderen moeten betalen, maar het is toch vrij irritant. Baldwin is een aanwezig persoon, maar laat in deze podcast veel ruimte voor de mensen die hij interviewt. Dat maakt hem zo goed.

5. De Deventer Mediazaak

Ook deze podcast is geen onbekende, maar mocht je hem nog niet geluisterd hebben: doe dat! De podcast gaat uiteraard over de moord op de weduwe in Deventer, maar laat op sublieme wijze iets anders zien: hoe door bespeling van de media en luiheid, als het gaat om alles maar klakkeloos aannemen wat een semi-bekende Nederlandse opiniemaker beweert, er een waarheid ontstaat die dus niet blijkt te kloppen. Het omvat eigenlijk alles: spanning van een moordzaak, de media-aandacht en fora waar mensen openlijk en zonder factchecking tot conclusies kwamen, mensen die de daad bij het woord voegden en het leven van een onschuldige man kapot hebben proberen te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 podcast-tips van… Caroline Will
Sluiten