Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Muziek 1 apr 2021 / 08:36 uur

Songfestival mét publiek, maar dat kan nog worden teruggedraaid

Bij het Songfestival in Rotterdam mag toch publiek aanwezig zijn. Het is het volgende proefevenement van Fieldlab Evenementen. De beslissing zorgt voor vreugde, maar kan bij meer coronabesmettingen nog worden ingetrokken.

Een 1 april-grap misschien, zoals die er zoveel zijn vandaag? Nou nee, het Eurovisiesongfestival meldt het in ieder geval op de website. En producent Sietse Bakker bevestigt het op Twitter.

3500 mensen bij shows Songfestival

Tijdens alle repetities, de halve finales en grote finale in Rotterdam Ahoy in mei wordt per show maximaal 3500 man publiek toegelaten. Dat vindt Fieldlab, vergelijkbaar met de proefconcerten die vorige maand voor 1300 mensen zijn georganiseerd in de Ziggo Dome. Fieldlab is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.

„Wij zijn blij dat we bij het Eurovisiesongfestival opgedane kennis kunnen toepassen. We kunnen het onderzoek dat we eerder in vergelijkbare setting in de Ziggo Dome hebben gedaan, verder verdiepen en verbreden”, zegt programmamanager Pieter Lubberts. „Zeker met het oog op de hogere capaciteit, aangezien we bijna het drievoudige aan bezoekers ontvangen. Zonder rekening te houden met social distancing.”

Minister Slob blij met publiek

„Fijn dat we op deze manier in deze bijzondere tijd een groter evenement als het songfestival veilig en verantwoord kunnen organiseren.” Dat zegt demissionair mediaminister Arie Slob. „Met de lessen die we uit deze ‘fieldlab’ kunnen trekken, kunnen we hopelijk weer verdere stappen zetten op weg naar een samenleving waarin weer meer mogelijk is.”

Hoe het onderzoek tijdens het songfestival precies gaat worden ingevuld, wordt de komende tijd vormgegeven. Het besluit om toch publiek toe te laten in Ahoy kan wel nog worden teruggedraaid. Als er sprake is van een nieuwe piek in coronabesmettingen, gaat het ‘feest’ niet door. Eind april wordt er een definitieve uitspraak gedaan.

Iemand vraagt zich op Twitter af waarom de finale om de KNVB-beker (Ajax – Vitesse) dan met nul toeschouwers moet worden gevoetbald.

Songfestival met vier scenario’s

Op de site van het Songfestival staat te lezen: „De afgelopen maanden heeft het Songfestival-team hard gewerkt aan verschillende (vier) scenario’s om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De focus lag daarbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen. Uitgebreide COVID-19 maatregelen en een testprogramma maakt onderdeel uit van deze aanpak.”

De afgelopen weken zijn al meer proefevenementen gehouden. Dat gebeurde in het Beatrix Theater in Utrecht, in de Ziggo Dome, het Lowlands-terrein in Biddinghuizen en bij drie voetbalwedstrijden.

Wat denk je… zijn dit allemaal 1 april-grappen of niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Songfestival mét publiek, maar dat kan nog worden teruggedraaid
Sluiten