Metro
Metro Muziek 8 nov 2020 / 08:43 uur

Voor het eerst sinds 2001 geen Nederlander bij beste twee dj’s

Dj’s en muziek zijn misschien wel een van de belangrijkste exportproducten van Nederland. Vele jaren heeft er dan ook een Nederlandse dj in de top twee van de DJ Mag Top 100 gestaan. Tot nu. Martin Garrix won in 2016, 2017 en 2018, maar is dit jaar naar de derde plek gezakt. Armin van Buuren staat op vier.

In 2001 was er voor het laatst geen Nederlander te vinden bij de eerste twee van de verkiezing van ’s werelds populairste dj. De top drie bestond toen uit de Britten John Digweed en Sasha en de Amerikaan Danny Tenaglia.

Guetta winnaar

David Guetta gaat er dit jaar met de winst vandoor. De gisteren 53 jaar geworden Fransman staat bovenaan in de prestigieuze DJ Mag Top 100 van het Britse tijdschrift DJ Mag. De onthulling vond gisteravond plaats tijdens de vanwege corona virtuele editie van het Amsterdam Music Festival (AMF).

Guetta kreeg in 2011 voor het laatst de meeste stemmen van het publiek en wist destijds de vierjarige hegemonie van Armin van Buuren te doorbreken. Het jaar erop zakte hij echter alweer naar de vierde stek om vervolgens via twee vijfde plaatsen, twee zesde en twee zevende vorig jaar terug in de top drie te eindigen voor een bronzen plak.

‘Oranje boven’

Sinds 2001 was het vrijwel altijd ‘oranje boven’ in de dj-lijst. Tiësto stond drie keer bovenaan, Armin van Buuren ging vijf keer aan de leiding, Hardwell twee keer en Garrix was de laatste Nederlandse winnaar. Vorig jaar werd hij echter voorbij gestreefd door het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Zij staan dit jaar op twee, achter David Guetta.

Ook is er een opvallende nieuwkomer op te merken in de lijst. Alok is de eerste dj uit Zuid-Amerika die in de top vijf staat. De Braziliaan stond vorig jaar op elf. Eén keer eerder stond er een Zuid-Amerikaan bij de eerste tien. De Argentijn Hernán Cattáneo stond in 2004 op zes en een jaar later op zeven.

Lees ook: ‘Jared Kushner benaderde Trump over erkennen nederlaag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst sinds 2001 geen Nederlander bij beste twee dj’s
Sluiten