Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Muziek 21 sep 2020 / 11:22 uur

Dansen tijdens de coronacrisis? In de Zwitserse Alpen kan dat alweer

Verlang je er ook zo naar om weer lekker te dansen op een festival of dancefeest? In Nederland lijkt dat er voorlopig nog niet in te zitten, maar het Zwitserse Caprices Festival durft het als eerste wel weer aan. Maar kan het eigenlijk wel? Metro-journalist Pierre Oitmann nam dit weekend een kijkje.

Dit jaar geen festivalseizoen en dat is een enorme klap voor de muziekindustrie. Toch proberen verschillende festivalorganisaties alsnog iets op poten te zetten voor hun trouwe bezoekers. Zo organiseerde Lowlands een online editie met livestreams, draaiden dj’s in de lucht voor Mysteryland en creëerde het Belgische dancefestival Tomorrowland zelfs een volledig virtueel festival.

Het Duitse Reperbahn Festival gaat ook door, ondanks dat enkele Nederlands acts van het affiche zijn geschrapt nu de provincies Noord- en Zuid-Holland code rood hebben gekregen. Het Caprices Festival in de Zwitserse Alpen heeft binnen de landelijke regels een manier gevonden om toch te kunnen plaatsvinden.

Groepen van 300 personen

Een bezoek aan Caprices tijdens het eerste van de twee festivalweekenden (volgend weekend is het festival nog een keer) toont aan dat de Zwitserse regelgeving voor evenementen een stuk soepeler is dan in Nederland.

„Er gelden hier in Zwitserland voor festivals andere regels dan in de bars, discotheken of restaurants”, legt festivaldirecteur Joseph Bonvin uit. Hij is daarnaast hotelmanager, evenementenorganisator en gemeenteraadslid in Crans-Montana, waar Caprices Festival al zeventien jaar gehouden wordt. „Voor een muziekevenement mogen er groepen van driehonderd mensen bij elkaar komen zonder mondkapje. Maar als één iemand positief getest wordt, dan moeten ze allemaal tien dagen in quarantaine, heeft de Zwitserse regering vastgesteld.”

Dansen tijdens de coronacrisis? Het kan in de Alpen op Caprices Festival
Als één iemand positief getest wordt, dan moet iedereen tien dagen in quarantaine. Foto: Pierre Oitmann.

Hoewel Caprices normaal gesproken zevenduizend bezoekers trekt, is dat dit jaar teruggebracht tot duizend, verspreid over groepen van maximaal driehonderd personen. De festivalvloeren zijn verdeeld in vier zones, waarbinnen social distancing en mondkapjes niet verplicht zijn. Iets waar we in Nederland anno 2020 van op kijken. De lichaamstemperatuur van bezoekers wordt gecheckt voor binnenkomst en een mondkapje is verplicht in de skilift naar het festivalterrein.

Daarna blijkt het merendeel van de festivalgangers het mondkapje gauw op te bergen. „Het zou beter zijn wanneer iedereen een mondkapje zou dragen, maar je kunt het mensen niet opleggen als de overheid heeft vastgesteld dat het niet overal nodig is”, stelt Bonvin, die zelf gedurende het festival geregeld een mondkapje op heeft.

Dansen tijdens de coronacrisis? Het kan in de Alpen op Caprices Festival
Het Caprices Festival wordt al zeventien jaar in de Zwitserse plaats Crans-Montana gehouden. Foto: Pierre Oitmann.

Regels bekend

„Als je een straat hebt waar je vijftig kilometer per uur mag rijden, kun je wel tegen de automobilisten zeggen dat het veiliger is om veertig te rijden, maar dan zeggen ze: ‘Ik mag hier vijftig.’ De meeste bezoekers dit jaar komen uit Zwitserland zelf, dus ze kennen de regels”, vervolgt de festivaldirecteur. In andere jaren komt zo’n veertig procent van de bezoekers uit het buitenland, zo stelt hij, met name uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Hij erkent dat de regelgeving te wensen overlaat. „Op een privéfeest, zoals een bruiloft, mogen maximaal honderd mensen komen. Bij een politieke bijeenkomst, zoals een protest of een partijvergadering, mogen het er ruim driehonderd zijn, mits de aanwezigen mondkapjes dragen of afstand houden.”

„De regering is heel inconsistent met de coronaregels”, vindt Bonvin. „Maar ik kan het ze eerlijk gezegd niet kwalijk nemen, want ik zou het niet beter kunnen doen. Eenduidig is het zeker niet.” Op het festivalterrein van Caprices moeten de aanwezigen er op dag 1 nog een beetje aan wennen dat het weer kan, maar naar mate het weekend vordert, lijkt het alsof Covid-19 een ding uit een ver verleden is. Er wordt naar hartenlust gedanst, zonder mondkapjes en het liefst zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Bij de Amerikaans-Armeense dj Dubfire is zelfs de dj-booth volgepakt met mensen die bil aan bil met elkaar staan.

 

Pas een maand geleden is de knoop doorgehakt om Caprices alsnog in september te laten plaatsvinden – drie dagen nadat de overheid de coronaregels heeft versoepeld. „We weten dat we dit jaar geen geld verdienen, maar als we uit de kosten zijn, is dat al fantastisch”, glimlacht Bonvin. „We hebben naar manieren gezocht om in de kosten te snijden. We hebben bijvoorbeeld aan de dj’s gevraagd om ons tegemoet te komen. Ze begrijpen de situatie allemaal, dus ze waren bereidwillig om iets van hun gage (loon, red.) af te doen. Je kunt dan weer niet bezuinigen op geluid. Je zoekt naar de best mogelijke oplossingen.”

Voortouw nemen

Bonvin wilde graag het voortouw nemen om te laten zien dat er binnen de bestaande regels heus wel het een ander nodig is. Niet in de laatste plaats om het lokale toerisme een extra boost te geven. Toch begrijpt hij dat andere festivalorganisatoren huiverig zijn. „Omdat het erg moeilijk is. Je hebt weinig tijd, de regels veranderen om de paar weken en er bestaat een grote kans dat het je veel geld kost. Wij zijn misschien een beetje gek, wat dat betreft. We kijken graag naar wat er wél mogelijk is. We laten het leven het liefst zoveel mogelijk doorgaan in plaats dan dat we thuis blijven zitten.”

 

Het risico bestaat natuurlijk wel dat er een besmettingsgolf op gang komt vanwege het festival, wat een smet op het blazoen van Caprices zou zijn. „We hebben er eigenlijk nooit over nagedacht dat het misschien slechte publiciteit zou kunnen opleveren. Totdat mensen daar ineens over begonnen. Maar mocht er onverhoopt wel iets mis gaan, dan heb ik er geen enkele moeite mee om onze keuzes te verdedigen tegenover de pers.” Hij gaat ervan uit dat het zover niet komt. „Zolang wij ons aan de regels houden, kunnen we niks verkeerd doen. Net zoals de automobilisten die vijftig rijden waar dat aangegeven staat. Al wil dat niet zeggen dat er nooit iets mis kan gaan.”

Lees ook: ‘Mister Pinkpop’ Jan Smeets neemt na vijftig jaar afscheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dansen tijdens de coronacrisis? In de Zwitserse Alpen kan dat alweer
Sluiten