Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Muziek 10 okt 2019 / 05:57 uur

Deze app voorspelt de hits van de toekomst

Het is enorm lastig om als jong talent door te breken in de muziekindustrie. Nu is er een app die hitpotentie cijfermatig kan vaststellen.

Wat maakt een hit? Dat is een vraag die platenmaatschappijen dagelijks bezighoudt. Er zijn vele theorieën over en er is geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij vrijwel altijd wordt gekeken naar nummers die in het verleden de hitlijsten domineerden. Grote radiostations hebben panels die de liedjes op hun speellijsten keuren, zodat muzieksamenstellers weten welke tracks luisteraars willen horen, maar als je een beginnende band of artiest bent, komt het wellicht niet eens zover dat radiomakers je nummer beluisteren.

Wat opkomend talent betreft, speelt vooral fingerspitzengefühl van platenfirma’s en programmamakers een grote rol. Willem Bloem stoorde zich aan ‘het onderbuikgevoel van een enkeling’ die bepaalt wat er op radio en tv te horen is en bouwde de app Sounders Music, in samenwerking met marktonderzoekinstituut GfK en wervingsbureau Respondenten.nl.

‘Fractie breekt door’

Bloem vroeg zichzelf vaak af waarom bepaalde bands optraden in De Wereld Draait Door en wat er vervolgens met al die bandjes gebeurde. „Slechts een fractie van het muziektalent in Nederland breekt echt door”, stelt hij. De oprichter van Sounders Music wil daar verandering in brengen door nummers van jong talent via zijn app te laten beoordelen.

„Zo ontstaat een objectieve beoordeling van hitpotentie, gebaseerd op het oordeel van een groot aantal onafhankelijke appgebruikers, zogenaamde talentscouts. Zij krijgen via de app nummers aangeboden en geven elke track een score van nul – heel slecht – tot en met vijf – heel goed. De beoordelingen van de gebruikers in de app worden meegewogen op basis van hun muziekvoorkeuren, die ze bij aanmelding opgeven. Op deze manier ontstaat een hitvoorspelling en komen de tracks met veel potentie bovendrijven. De kans op een hit is dan dus erg groot.”

In feite is de app een soort Tinder voor de hits van de toekomst. Artiesten die hun tracks uploaden bij Sounders Music kunnen een onderzoeksrapport ontvangen waarin wordt aangetoond hoe goed hun liedje scoort onder de Nederlandse bevolking en hoe goed een nummer valt binnen een bepaalde doelgroep, zoals hiphopliefhebbers, fans van gitaarmuziek of luisteraars van de Top 2000.

„De feedback komt van een onafhankelijk muziekpanel, waardoor talenten de erkenning ontvangen die zij verdienen”, beweert Bloem. „Deze technologie heeft bijvoorbeeld de 22-jarige Nederlandse artiest Ruben Pol en zijn team nieuwe inzichten verschaft.” Ruben heeft net de single Run And Hide uitgebracht en geeft op dinsdag 26 november zijn eerste show in Paradiso te Amsterdam.

Strategische keuzes

Thomas de Raad, manager Ruben Pol, probeert zoveel mogelijk data te verzamelen over potentiële fans, waaronder de uitkomsten van Sounders Music. „Het kunnen data zijn over hoe nieuwe muziek wordt ontvangen en beluisterd, tot hoe fans een kaartje voor het volgende optreden kopen. Relevante data helpen ons bij het maken van strategische keuzes op zowel het gebied van marketing als afwegingen over budgetten en investeringen. Sounders Music heeft met zijn onderzoek naar Rubens nieuwe single waardevolle inzichten gegeven, wat ons heeft geholpen bij het maken van deze keuzes.”

Ruben Pol gebruikt deze inzichten dan weer niet bij het schrijven van nieuwe nummers, aldus zijn manager. „Tijdens het creatieve proces laten we ons weinig leiden door data. Ik vind het belangrijk dat muziek geschreven en opgevoerd wordt uit hart en ziel. Dit is bepalend voor de identiteit en de toekomst van de artiest.”

Gevestigde hits gekeurd

Nummers kunnen in de Sounders Music-app een maximale score van vijf punten krijgen. Om de methodiek en het algoritme te testen werden eerst gevestigde hits gekeurd door de talenscouts. Zo heeft Gecko van Oliver Heldens de topscore onder liefhebbers van dancemuziek, terwijl Kleine Jongen van André Hazes het bijzonder goed deed bij mensen met een voorkeur voor Hollands repertoire. Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert was met een 4,06 over de hele linie de best scorende track.

Heeft de app het altijd bij het juiste eind? „Een nummer als Krantenwijk van Lil Kleine scoorde heel slecht, omdat er ook veel mensen zijn die Lil Kleine niet tof vinden en hem een slechte beoordeling geven, maar in de doelgroep scoorde het nummer juist weer heel hoog”, verklaart Bloem. „Hetzelfde geldt voor metal.”

Nieuwe hit

Run And Hide van nieuwkomer Ruben Pol ontving een waardering van 2,78 in de Sounders Music-app. Die waardering is hoger dan Raining Blood van Slayer (2,05) en Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart (2,49). Bij een 3,03 of hoger is er sprake van een hit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze app voorspelt de hits van de toekomst
Sluiten