Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Muziek 12 aug 2019 / 09:08 uur

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 5: een dagje spetteren aan de waterkant of puffen in de schaduw. Want het is héét in Budapest. Todat Post Malone de Main Stage besteeg uiteraard.

Op de dag dat in Hongarije bekend wordt dat twee Hollandse onhandigerds de drugsdealer op Sziget hebben uitgehangen en een zeer lange gevangenisstraf riskeren, gaat het op Óbuda-eiland over iets anders: de hitte. Drugs en Hongarije: da’s geen ideale combinatie. Het duo had beter koude goudgele rakkers kunnen verkopen, die had de politie misschien ook wel gelust.

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Water, zon, bier, stoeltjes… even ver weg van de muziek. / Metro

De hitte dus, want heet is het in Hongarije! Een beetje zoals we in Nederland in juli meemaakten. De mussen rollen in elk geval in de Donau. Een bescheiden pushbericht bereikt de festivalgangers met de Sziget-app op zondagmorgen. Hoe schattig: ‘Het wordt warm. Neem je zonnebril en zonnebrand mee’. Nou, dan doen we natuurlijk braaf! Braver dan onze landgenoten die – slim!, ahum – hun tent in een drugswinkeltje hadden omgetoverd.

Veel schaduw

Het is dag vijf van de in totaal zeven festivaldagen. Je merkt dat dit zondags temperatuurtje van 34 graden voor velen betekent om ‘het een dagje rustig aan te doen’. Dat kan hier overigens prima. Óbuda is een eiland, maar tegelijkertijd een 108 hectare groot park. Dat betekent dat er veel schaduw onder de bomen te vinden is. Eiken zijn er niet, dus de processierups heeft dit stukje Budapest nooit bereikt.

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Dat Óbuda-eiland een groot park is, maakt het aangenamer dan in de stad. / Metro

Het is op het festivaleiland qua hitte een stuk beter te doen dan in Budapest zelf (Metro brengt de nachten door in het centrum). Wat om het festival op een eiland te houden, dat was 27 edities geleden tamelijk briljant bedacht. Amper gedoe met de buren en – dat vooral – zo’n stuk grond wordt nu eenmaal omgeven door water.

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Beetje damp en monddoekjes tegen de stof. / Marton Monus | EPA

Hippiedorp aan het strand

Op deze snikhete vijfde festivaldag maken velen daar gebruik van. Op een van de uiteinden van het eiland heeft de Sziget-organisatie een strandlocatie gemaakt, wat veel meer is dan zand en water. Er is een soort hippiedorp neergezet dat volledig in de schaduw ligt. Een paar meter verderop baad je even heerlijk in het water. In de Donau is wel een afscheiding gemaakt, zodat je van buitenaf niet op het eiland kan komen. Anders zou Atilla en alleman natuurlijk gratis naar Sziget zwemmen (als ze dat ervoor over zouden hebben).

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Cocktail onder de bomen, prima! / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Even de ogen sluiten in een, in een… ja, wat is het eigenlijk? / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
16.00 uur, tijd voor een tukkie. / Metro

Sommige mensen hebben een ligstoel mee, laten zich daarin zakken om er heeeeeel lang niet meer uit te komen. Zo ook Fien, Kamila en Titus uit Utrecht. Ze relaxen in drie ligstoelen naast elkaar, daar waar de Donau Sziget bereikt. „We liggen hier vaak”, zegt Fien, die met haar vrienden voor het eerst op Sziget is. „We staan hier op het eiland op de VIP-camping met eigen douches en toiletten. Hier relaxen we en dan zijn we ook nog eens op een geweldig festival. We hadden niet verwacht dat het zó goed georganiseerd zou zijn.”

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Titus, Fien en Kamila: chillen aan de Donau. / Metro

DeWolff was super!

De drie werden na de vlucht naar Budapest ook al verrast door de hoeveelheid groen in Hongarije. Maandag zien ze voor het eerst de stad zelf, dan maken ze er een toeristendagje van. Het hoogtepunt tot nu toe, buiten de heerlijke uurtjes aan het water? „Macklemore!”, zegt Fien. Of nee, ze herinnert zich plotseling een geweldig concert van rockers van eigen Hollandse bodem: „DeWolff, dat was echt super. En wat we als verrassing heel leuk vonden, was Jain uit Frankrijk.”

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Vier hangmatten boven elkaar in de schaduw. / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
De was droogt natuurlijk prima in dit weer. / Metro

Het festivalterrein weer opgelopen blijkt dat een bescheiden aantal festivalgangers een monddoekje heeft voorgedaan. Dat kennen we van Aziaten, niet van een festival. Onlogisch is het niet, want zeker in het gebied rond Main Stage, waar het gras blijkbaar maar moeilijk uit de grond komt, is het stofhappen geblazen. Enorme damp- of waterkanonnen (hoe heet zo’n verkoelingsding eigenlijk?) zijn een welkome verfrissing, maar ze helpen maar even. Gewoon even doorbijten dus deze dagen. Klagen over mooi weer doen we maar in eigen land.

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Een dampkanon doet z'n aangename werk in het stof. / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Verslaggever Erik Jonk even in de schaduw. / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
De chemische galerij op een van de campings: hittegeurtje… / Metro
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Even de make-up doen na de hitte en dóór. / Zoltan Balogh | EPA
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Goeie waaier! / Marton Monus | EPA

Maandag wordt het nog warmer in Budapest, dan tikt het kwik de 36 graden aan. Dinsdag op de slotdag is het opeens ‘maar’ 26 graden. De truien hangen klaar.

Allemaal naar Post Malone

Een deel van het festivalpubliek was de hitte om 19.45 uur plotsklaps vergeten, want toen betrad Years & Years de Main Stage voor een flinke menigte. Maar het werd ’s avonds laat echt hutjemutje (lekker warm!) voor dé man van de dag: Post Malone. De Amerikaanse rapper (24) die zichzelf geen rapper maar een artiest vindt, trok minstens zoveel publiek als Martin Garrix en bijna net zoveel als Ed Sheeran. De tattoo-man die in Nederland in ruim twee jaar meer dan twintig singles uitbracht en voor het eerst in Hongarije optrad, bracht een volksverhuizing op gang. Maar ja, de zon was onder!

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Post Malone had het naar z'n zin. / Zoltan Balogh | EPA
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Post Malone, voor het eerst in Hongarije. / Atilla Kisbenedek | AFP
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
De hitte werd sommigen bij Post Malone iets te veel. / Atilla Kisbenedek | AFP
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
De man van de dag, Post Malone. / Zoltan Balogh | EPA
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Gelukzalige blikken bij Post Malone. / Atilla Kisbenedek | AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije
Sluiten