Tim van der Steen
Tim van der Steen Muziek 30 jul 2019 / 11:14 uur

Catalogus rockband Tool eindelijk op Spotify

Zanger Maynard James Keenan deed een paar verrassende onthullingen tijdens een interview in de Joe Rogan podcast, de stilte wordt verbroken. Volgende maand verschijnt de nieuwe plaat Fear Inoculum na dertien jaar geduld. In aanloop daarvan slingert de band de volledige catalogus online.

De grote afwezigheid van progressieve rockband Tool uit het publieke domein groeide uit tot epische proporties: weinig live-shows, ruim dertien jaar wachten op een nieuwe plaat en de band weigerde koppig de muziek op streamingdiensten aan te bieden. Het was op internet voer voor vurige discussies. Daar komt nu allemaal verandering in.

Nieuwe ontwikkelingen

Tijdens de opname van de laatste aflevering van de Joe Rogan podcast was de excentrieke frontman van de band onkarakteristiek gul met informatie. De band staat erom bekend hun fans op het verkeerde spoor te zetten en geheimzinnig te doen over nieuwe ontwikkelingen.

Na ruim dertien jaar wachten krijgen diezelfde fans nu eindelijk een nieuw album: Fear Inoculum, zoals de plaat gaat heten, verschijnt volgende maand op 30 augustus.

Eindelijk streamen

De tweede verrassing werd al aan het begin van de podcast gedaan. Tool is al jaren een beruchte afwezige op alle streamingdiensten. Wie hun muziek wilde horen moest volgens de band vooral hun albums aanschaffen. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat de groep van mening is dat de platen in zijn geheel moeten worden beluisterd, niet zozeer als losse nummers.

In aanloop naar de release van de nieuwe plaat komt daar dus alsnog verandering in, vanaf aanstaande vrijdag 2 augustus staat de complete catalogus van de band op vrijwel alle streamingdiensten.

Sterke persoonlijkheden

Keenan licht tijdens het interview ook een tipje van de sluier over de redenen van het lange wachten op de nieuwe plaat. „Waarom het zo lang duurde? Ik doe een beroep op het vijfde amendement.” De zanger wil zijn bandleden niet in diskrediet brengen en gaat dus niet in op details. Keenan zinspeelt er wel op dat ‘sterke persoonlijkheden’ de besluitvorming geregeld in de weg zitten. Dat had ook invloed op de afwezigheid op streamingdiensten. „Er ging veel werk in zitten. Het kost ons met zijn vieren veel energie om iets te bewerkstelligen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Catalogus rockband Tool eindelijk op Spotify
Sluiten