Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 21 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Vengaboys op nummer 1 in Oostenrijk na politieke rel

Twintig jaar geleden veroverden de Vengaboys de hitlijsten met We’re Going To Ibiza. De Nederlandse groep staat met het nummer nu weer op 1. Niet in Nederland dit eer, maar in Oostenrijk staat het bovenaan de charts.

Omkoping

Dat heeft alles te maken met een politiek schandaal in het Midden-Europese land. Er is namelijk een video uit 2017 gelekt waarop te zien is hoe Heinz-Christian Strache van de politieke partij FPÖ zich op Ibiza door een vrouw laat omkopen. De dame in kwestie deed zich voor als Russische investeerder.

De Duitse komiek tv-ster Jan Böhmermann kreeg ook lucht van de trammelant in Oostenrijk en plaatste bij wijze van grap de videoclip van We’re Going To Ibiza op Twitter. Dit werd uiteraard door zijn volgers opgepikt, waarna het nummer een officieus protestlied tegen de extreemrechtse politiek is geworden.

Onrustig

Het is sowieso onrustig in de Oostenrijkse politiek. De FPÖ maakte dinsdag bekend al haar ministers terug te trekken uit de regering met de ÖVP. Een FPÖ-woordvoerder kondigde die stap aan, kort nadat bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP meedeelde dat hij aan de bondspresident wil voorstellen de minister van Binnenlandse Zaken van de FPÖ, Herbert Kickl, te ontslaan.

Kurz, voorman van de conservatieve ÖVP, maakte zaterdag al bekend dat hij een punt zou zetten achter samenwerking met de FPÖ. Kurz verweet de FPÖ zijn hervormingsplannen te schaden. De druppel was de video uit 2017 van Strache. Zaterdag stelde Kurz bondspresident Alexander van der Bellen vervroegde verkiezingen voor. Van der Bellen zei zondag dat die stembusgang in september wordt gehouden. Tot die tijd zet Kurz vermoedelijk technocraten en topambtenaren op de ministersposten die de FPÖ opgeeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.