Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Muziek 5 mrt 2019 / 06:00 uur

Crowdsurfende kinderen bij Hippe Gasten

We will rock you van rockband Queen galmt door de speakers. Op het podium voorin de concertzaal staan een elektrische gitaar, basgitaar, keyboard en drumstel. Bij de bar maakt het personeel zich klaar voor een hectische middag, want de rockband Hippe Gasten is gearriveerd. De deuren gaan open en enthousiaste kinderen tussen de vijf en twaalf jaar rennen de zaal in gevolgd door hun ouders klaar voor hun eerste kennismaking met rockmuziek.

China

Hippe Gasten, een band bestaande uit Jon van den Elsen (zanger), Maurice Cramer (toetsenist), Daan Koch (gitarist), Richard Wallenburg (basgitarist) en Björn van den Boom (drummer), staat met hun clubtour in poppodium Hedon te Zwolle. Daar brengen ze hun nieuwe album Komkommermaarbij ten gehore.

Waar de band in China voor duizenden kinderen speelt, zijn de shows in Nederland een stuk rustiger. Zo ook vandaag. „Kijk het was niet super druk, maar dat boeit ons niet”, vertelt zanger Van den Elsen. „Het allerleukste is dat de mensen die er wel zijn enthousiast zijn. Het publiek wil je pakken of het gaat om 50, 100 of 1000 man maakt niet uit.”

Het publiek meekrijgen is iets dat je wel aan Hippe Gasten over kunt laten. Hun aanstekelijke dansmoves en goede muziek zorgen ervoor dat zelfs de aller stoerste vaders halverwege de show uit hun dak gaan. Iets wat heel vanzelfsprekend lijkt maar dat zeker niet is. „Het is niet makkelijk wat we doen. Als kinderen de show niet boeiend vinden gaan ze bijvoorbeeld tikkertje spelen”, stelt Van den Elsen. „Je moet heel goed kijken hoe je zo’n show opzet. Door veel shows te doen merk je vanzelf wat nodig is om de aandacht van de kinderen vast te houden”, voegt manager Pieter van Dommelen toe.

Crowdsurfende kinderen bij Hippe Gasten
/ Hippe Gasten

Onbevangen, eerlijk en enthousiast

Als je weet dat kinderen geen makkelijke doelgroep zijn, waarom kies je er dan toch voor? „Kinderen zijn simpelweg het leukste publiek dat er is”, stelt gitarist Koch met een glimlach op zijn gezicht. Onbevangen, eerlijk en enthousiast. Tijdens de show van de band zijn er geen kinderen of volwassenen die niet meedoen. Er wordt gedanst, gezongen, gesprongen en zelfs gecrowdsurft. Nee, niet door de bandleden, maar door de kinderen. Een droom die uitkomt.

Naast het gegeven dat kinderen een superleuke doelgroep zijn, wil Hippe Gasten een gat in de markt vullen. „Voor kinderen vanaf 6 jaar is er geen echte muziek meer. Zij maken vaak de overstap naar liedjes van een rapper als Boef. Die songteksten gaan over bitches en pillen gebruik, niet geschikt voor kinderen dus”, vertelt Van den Elsen. Genoeg reden voor de band om wat ‘geschiktere’ muziek te maken.

„Het beste wat er kan gebeuren na een show is dat de helft van de kinderen aan papa vraagt ‘Mag ik op gitaarles, zangles of drumles?’”, stelt Koch. Hij vist met een zilveren lepel wat borrelnootjes uit de glazen vaas die op tafel staat en werpt ze in zijn mond. De andere bandleden die inmiddels zijn aangeschoven en een blikje Grolsch in hun handen hebben knikken instemmend.

Crowdsurfende kinderen bij Hippe Gasten
In China doet de band het goed / Hippe Gasten

Crowdsurfen

Eén van de kinderen die vorig jaar zo geïnspireerd raakte door de band dat ze op drumles ging is Else. Ook dit jaar is ze aanwezig bij de show in Hedon. Deze keer om haar verjaardag te vieren. Haar ouders hebben voorafgaand aan de show een mail naar Van Dommelen gestuurd met de vraag of ze iets met de verjaardag van hun grootste fan konden doen. Dat verzoek kon natuurlijk niet onbeantwoord blijven.

„Voor de show vroegen we Else of ze tijdens de show op het podium zou willen”, vertelt Van Dommelen. Crowdsurfen vond Else in eerste instantie te spannend, maar tijdens de show bedacht ze zich. „Na de show kwam ze nog naar me toe en zei ze ‘dat dit het leukste feestje ooit was’”, vertelt Van den Elsen lachend.

Tijdens de signeersessie na de show worden de bandleden omringt door kinderen die een handtekening op hun nieuwe petje of poster willen. Of je hier ooit aan gewend raakt? „Nee, het blijft wel een beetje raar dat ze allemaal jouw handtekening willen”, stelt toetsenist Cramer terwijl hij een handtekening op de arm van een meisje zet. „Je geeft alles, als je dan alles van die kinderen terugkrijgt weet je dat je het goed gedaan hebt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Crowdsurfende kinderen bij Hippe Gasten
Sluiten