Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Entertainment 28 jan 2019
Leestijd: 7 minuten

Van dakloze tiener naar muzikale ster van Jay-Z

De 29-jarige zangeres Nicole Bus doet het goed in Amerika, ze tekende onlangs een platencontract bij Roc Nation, het platenlabel van Jay-Z! Andere grote namen bij het label zijn Mariah Carey, Rihanna, Robin Thicke en Shakira. Haar eerste single ‘You’ stijgt in de Amerikaanse hitlijsten en begin februari verhuist de uit Houten afkomstige zangeres naar Amerika. Voordat ze aan haar avontuur in Amerika begint spreken we Nicole nog even in het door haar zo geliefde Amsterdam.

Nicole is al sinds haar 16e bezig met het maken van muziek. Het was haar mentrix op de middelbare school die haar stimuleerde om een eigen sound te maken. ,,Ze gaf mij een album van Lauryn Hill, tot nu toe nog steeds mijn idool, en adviseerde mij om mezelf op muzikaal vlak te ontwikkelen,” zegt Nicole als ze een hap neemt van haar croissantje. ,,Ik moet nog even ontbijten, wil je ook? Ze zijn heel lekker.”

https://www.instagram.com/p/BtECuI9l5zA/

Ontdekt door label van Jay-Z

De getalenteerde zangeres volgde een opleiding aan de popacademie, maar had het in die tijd niet gemakkelijk, ze leefde zelfs een periode op straat en voelde zich depressief. Het geloof in god en daardoor ook in zichzelf gaf haar de kracht om verder te gaan. In 2011 was ze voor een muzikaal event in Nigeria en maakte ze een lijst met dingen die ze voor zichzelf wilde behalen. ,,Ik was aan het nadenken over wat ik belangrijk vond in het leven. Ik wilde graag worden toegelaten op het conservatorium van Amsterdam een platendeal tekenen met Kees de Koning, werken met een Grammy genomineerde/winnende producer en een platendeal bij Roc Nation.” Ze begon te studeren aan het conservatorium van Amsterdam en al snel volgde de kans om ook internationaal op te treden. In 2013 deed ze mee aan de The Voice of Holland en schopte het tot de kwartfinales. Het balletje ging rollen en in 2014 werd ze ontdekt door producer Needlz die een Grammy won voor de plaat Just The Way You Are van Bruno Mars. In september 2018 tekende ze een contract bij het platenlabel van Jay-Z. En in februari verhuist ze voor haar carrière naar Los Angeles.

https://www.instagram.com/p/BsZ_HhMF4fD/

Het lijkt er op dat je al je doelen van 2011 hebt behaald. Laten we een beetje bij het begin van je Amerikaanse carrière beginnen. Hoe kwam je met producer Needlz (hij werkt samen met Drake, Cardi B en Bruno Mars) in contact?
Ik kwam via een singer-songwriter wedstrijd uit Rotterdam bij hem terecht. Die wedstrijd ging de hele wereld over en er werden zes mensen gekozen die mochten een weekje naar Atlanta gaan voor de muziek. Via via kwam ik bij Needlz terecht, dat was in 2014. Hij vroeg mij wat wil je eigenlijk bereiken en hoe ik dacht dat hij mij kon helpen. Ik wilde dat hij mij hielp met mooie muziek produceren en getekend worden door Roc Nation. Op een gegeven moment was ik bij hem thuis en toen vroeg hij of ik met hem wilde samenwerken. Ik voelde me enorm vereerd. We zijn een traject aan gegaan van vier jaar en we hebben hele mooie nummers weten te maken.

En toen? Hoe ben je uiteindelijk bij het platenlabel van Jay-Z terecht gekomen?
Needlz had op Instagram een sample van een mijn liedjes geplaatst. Orlando McGhee is de talentscout bij Roc Nation en hij zag mij voorbij komen op de Instagram van Needlz. Orlando belde Needlz met de vraag of ik misschien interesse had om langs te komen. Een van mijn eerste reacties was dat ik op mijn knieën ging om te bidden. Ik werk keihard, ik heb alles gegeven, maar dit was buiten mijn macht, dit was iets goddelijks. Ik was ontiegelijk dankbaar.

Waarom wilde je zo graag een contract bij Roc Nation?
Het label is gestart door een artiest, door Jay-Z. Alle artiesten die bij het label zijn aangesloten zijn stuk voor stuk authentieke artiesten. Roc Nation is geen machine, die producten maakt die de markt leuk vindt, dat doen veel labels namelijk wel. Ze kijken echt naar wie je bent, ze kijken naar je als persoon en hoe ze jou als persoon kunnen helpen.

https://www.instagram.com/p/BrQGHzPIRKG/

Heb je Jay-Z eigenlijk al ontmoet of toevallig met Beyoncé in de lift gestaan?
Nee, nog niet hij was van de zomer op wereldtour met Beyoncé. Wel heb ik Tata (Jay-Z noemt hem geregeld in zijn raps), de rechterhand van Jay-Z de hand geschud. Toen ik auditie kwam doen zat de kamer vol met mannen en een dame. Het was best heel spannend, ik zag allemaal bekende gezichten van mensen die ik al jaren volgde. Maar ik dacht doei,ik kan nu niet ineens zenuwachtig gaan doen, ik had de kans gekregen om mijn droom te verwezenlijken en toen moest ik laten zien wat ik kon ook. Mijn nummer werd heel goed ontvangen. Toch duurde het nog een halfjaar voordat ik uiteindelijk weer werd gebeld. Ik was al bang dat ze mij vergeten waren, maar het bleek dat ze intern bezig waren met allerlei veranderingen.

Je nummer doet het goed in de Amerikaanse hitlijsten, hoe is dat gegaan?
In september ben ik naar Amerika gevlogen om mijn contract te tekenen en we hebben een videoclip opgenomen. Vanaf toen ging alles supersnel. De producent van Roc Nation had het nummer gedeeld met radio dj’s en die zijn er mee gaan rennen. Ze hebben het gelijk gedraaid op grote zenders waar miljoenen mensen naar luisteren.

Naar welke muziek luister jezelf eigenlijk?
Mijn mentrix op de middelbare school moedigde me aan om naar Lauryn Hill te luisteren. Verder luister ik graag naar Bob Marley, Sade en vroeger veel naar Destiny Child haha. Maar om eerlijk te zijn luister ik niet heel veel muziek. Ik ben al de hele dag bezig met muziek maken, soms vind ik het dan fijn om even geen muziek te horen. Muziek heeft wel een hele belangrijke plek in mijn leven. Het ontspant, het heelt, het verbindt mensen. Muziek kan je hele mood bepalen, luister maar eens naar Gregory Porter, zijn muziek is zo intens.

Het geloof speelt ook een belangrijke plek in je leven, wat betekend god voor je?
Ik ben niet dogmatisch, ik ga niet naar de kerk, maar ik geloof wel degelijk in god. Als je geloof in iets en vast kunt houden aan het goddelijke dan kan het zich op die manier manifesteren. God is eigenlijk alles voor mij. Toen ik 16e was stond ik op het punt om een einde aan mijn leven te maken. Als ik god op dat moment niet in mijn leven had was ik denk ik wel gesprongen. God zit heel diep bij mij. Die liefde is zit heel diep. Ik heb ook een Bijbel app en elke dag krijg ik dan een melding met een bijzondere tekst.

Wat heb je geleerd van die donkere periode op je 16e?
..Hou vol, het is het waard.” Ik heb veel geleerd van god, maar ook van mezelf. Ik was een tijdje dakloos, ik had geen vaste woonplaats en sliep overal en nergens. Maar ondanks alle eenzaamheid en donkere dagen is het het allemaal waard geweest. Ik heb veel van mezelf geleerd omdat ik zo veel alleen was. En ik heb veel geleerd over hoe mensen zijn. Ik heb gezien hoe het op de straat werkt en dat heeft me wel sterker gemaakt.

Zijn we je straks eigenlijk helemaal kwijt aan Amerika?
Nee, ik kom nog wel terug naar Amsterdam. Ik vind Amsterdam veel te leuk, ik heb mijn huis in Amsterdam-Zuidoost ook nog niet opgezegd. En ik hou ook van mijn anonimiteit hoor. Laat mij maar lekker boodschappen doen bij de Albert Heijn. Ik ga trouwens niet alleen naar Amerika. Ik ga samen met mijn beste vriendin Precious, ze is al zeven jaar mijn business partner en heeft ook meegeschreven aan sommige nummers. Het is eigenlijk meer mijn grote zus.

https://www.youtube.com/watch?v=sWwVDWDuSIk

Hoe zit het met de fans, kan je nog over straat? 
Vooral in Amerika heb ik veel fans. Ze sturen vooral berichtjes via Instagram en vragen wanneer ik kom optreden.

Oke en hoe zit het eigenlijk met de liefde?
Nee, ik heb wel veel geschreven over de liefdes in mijn leven. Maar op dit moment is er geen man in mijn leven, maar ik sta er zeker voor over.

Wat doe je eigenlijk als je een avondje vrij bent? Ga je veel uit?
Met uitgaan ben ik tien jaar geleden al gestopt. Ik heb sinds twee weken een Nintendo Switch en die vind ik helemaal te gek. Ik neem dat ding overal mee naar toe. Kom, we gaan een potje spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.