Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Muziek 23 jan 2019 / 08:59 uur

‘Duncan Laurence is Ilses ultieme wraak’

Duncan Laurence gaat Nederland vertegenwoordigen op het songfestival in Tel Aviv. Nadat het nieuws bekend werd, gonsde vooral de vraag ‘wie is hij’ rond. Inmiddels weten we dat de 24-jarige Duncan de Moor in 2014 meedeed aan The Voice of Holland en het onder begeleiding van coach Ilse de Lange tot de halve finale schopte. Dat moet je even onthouden, want dat is namelijk belangrijk.

Ilse is namelijk degene die Duncan heeft voorgedragen bij de selectiecommissie. En vanaf hier kunnen er volgens Songfestival-expert Richard van de Crommert twee soorten verhalen verteld worden.

Niet vreemd

„Het is helemaal niet vreemd dat de commissie voor een onbekende artiest kiest”, vindt Van de Crommert. „Vooral niet als Ilse haar schouders eronder zet en vierkant achter hem staat.” Volgens Van de Crommert is het helemaal niet nodig om een gevestigde naam naar het Songfestival te sturen. Hij verwijst naar het Songfestival van 21 jaar geleden, toen Edsilia Rombley Nederland vertegenwoordigde. „Zij was niet bekend en behaalde de vierde plek, de hoogste notering sinds 1975.”

Rombley had destijds meegedaan aan de soundmix show van Henny Huisman. Een artiest uit een talentenjacht sturen is wat dat betreft dan ook helemaal niet nieuw. „Wallonië stuurt – als zij voor België de keuze mogen maken – al jaren artiesten die mee hebben gedaan aan de Belgische Voice. Het gaat erom dat het deelnemers zijn waarvan ze daadwerkelijk denken dat ze wat kunnen.”

Onbekenden

Als je om je heen kijkt, vervolgt Van de Crommert, sturen alle landen om ons heen al jaren onbekenden. „En een Douwe Bob en een Waylon zijn ook helemaal niet bekend in het buitenland, ze genieten alleen in Nederland van bekendheid.” De winnares van vorig jaar – Netta – werd ook gekozen na een talentenjacht.

„Als je daar nog bij optelt dat hij gewoon ontzettend goed kan zingen, is het helemaal niet zo’n verrassende keuze”, besluit Van de Crommert. Hij is echter van mening dat er nog een staartje aan het Duncan-verhaal zit. „Als ik stiekem hardop nadenk, heb ik het idee dat Ilse Waylon hiermee een hak probeert te zetten.”

Ultieme wraak

De ruzies tussen die twee waren namelijk absoluut geen geheim. Ilse en Waylon stonden vijf jaar geleden met The Common Linnets op het Songfestival, maar „ze hadden om de kleinste dingen ruzie”. „Ilse vertelde later dat ze het Songfestival een leuke ervaring vond, maar dat het de naarste weken uit haar leven waren.”

Die ruzie is volgens Van de Crommert nog steeds actueel. En de „grote mond” van Waylon vorig jaar heeft daar niet aan bijgedragen. „Hij zei dat hij het songfestival wel even ging winnen.” En kwam op de achttiende plek terecht.

Van de Crommert heeft het idee dat Ilse met Duncan als vertegenwoordiging Waylon eens even wil laten zien „hoe wel het moet”. „Dit is de ultieme wraak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Duncan Laurence is Ilses ultieme wraak’
Sluiten