Elselotte Smink
Elselotte Smink Muziek 28 sep 2018 / 08:00 uur

Ophef? Dan komt Kanye West weer met een nieuw album

Je kunt er bijna prat op gaan. Als Kanye West met gekke en ophef veroorzakende acties en uitspraken komt, dan is er nieuwe muziek in het vizier. De jongste artiest met 21 Grammy Awards heeft zich weer laten horen.

De ster bezocht donderdag het muziekmagazine The Fader. Daar werden naar twee nieuwe nummers geluisterd van het nieuwe project YANDHI, dat zaterdag uitkomt en waar muziekcritici vol verwachting naar uitkijken. Maar ook werden er gesprekken gevoerd over Kanye’s opvattingen en deed hij bijzondere uitspraken. Een korte opsomming:

1. Hij droeg een pet van Trump
Daar was-ie weer: de rode Make America Great Again-pet. Kleurde prachtig bij zijn telefoonhoedje en de verder witte outfit, en de rapper had de pet naar eigen zeggen gecustomized „met positieve energie.”

2. En een shirt van Colin Kaepernick
Maar de pet maakte wel een flink contrast met zijn zelfontworpen shirt. Daar was Colin Kaepernick op te lezen, de footballspeler die niet ging staan tijdens het volkslied, en daarmee de woede van veel Amerikanen en Trump op de hals haalde.

https://twitter.com/mRiah/status/1045421067404279808

3. Controversiële samenwerkingen
Op de redactie werden ook nummers afgespeeld die nog niet af zijn. Daaronder is een samenwerking met 6ix9ine, die schuldig pleitte in drie zaken van ‘seksueel wangedrag’ met een kind. Ook de overleden rapper XXXtentacion, die ervan werd beschuldigd zijn zwangere vriendin te hebben gekidnapt en misbruikt, is op een van de nummers te horen.

4. Uitspraken
En dan waren er zijn quotes. Over zijn optreden bij Saturday Night Live, dat zaterdag wordt uitgezonden, vertelde hij dat hij in plaats van acteur Adam Driver liever de beschimpte en van seksueel wanbedrag beschuldigde comedian Louis C.K. had gehad. Hij zou ook „zijn gevlucht, had gevochten of zou vermoord zijn” als hij een slaaf was geweest. Daar waren er volgens West rond 1800 trouwens maar zo’n 800 van. Natuurlijk klopt dat niet: het aantal slaven ligt zo rond de 3,9 miljoen, zegt The Fader. Ook vertelde Kanye dat hij vond dat de ‘teller’ van het vrouwelijke geslacht teruggaat naar nul als een vrouw plastische chirurgie heeft ondergaan. Juist.

https://www.youtube.com/watch?v=orGu5lQsgNg

En het nieuwe album?

Daar is, afgezien van de twee nummers en de releasedatum, nog niet heel veel over bekend. Het is de vraag of het echt om een album gaat, of dat het een EP of LP wordt. Aangezien West dit jaar meerdere mini-albums met zeven nummers uitbracht, is dat ook een optie.

Het album komt waarschijnlijk uit vlak na de release van de nieuwe muziek van rapper Lil Wayne. Prima, vond West: „Het universum heeft tegelijkertijd muziek van Ye en Wayne nodig.” Er staat West-fans nog een album te wachten: een samenwerking met Chance the Rapper.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ophef? Dan komt Kanye West weer met een nieuw album
Sluiten