Elselotte Smink
Elselotte Smink Entertainment 13 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Mariah: van popdiva naar schandaalzangeres en terug?

All I Want For Christmas, is een nieuw album van Mariah Carey? Het is vier jaar geleden, maar de muziekdiva – die we stiekem toch vooral associeren met de ultieme kerstsong- komt later dit jaar met een nieuw album.

Het album, waarvan nog niet bekend is wat de titel zal zijn en wanneer het precies uitkomt, zal haar vijftiende album worden. Wat kunnen we daarvan verwachten? En hoe relevant is Miss Carey nog in de popindustrie?

Eerste single

Donderdag bracht Carey het eerste nummer van het album, GTFO uit. Een zwoel en zoetgevooisd popliedje met een minder zoete tekst: ‘How ‘bout you get the f*ck out’, fluistert de zangeres in het refrein.

Het gaat goed met de 48-jarige zangeres, vertelde ze onlangs aan People. „Ik ben op een punt in mijn leven aangekomen waarop ik mij goed kan uiten als schrijver en zangeres. Ik zit gewoon heel goed in mijn vel.”

Schandalen

Dat is weleens anders geweest. Vanaf haar debuut in 1990 scoorde ze hit na hit met popliedjes. Maar na in 2001 door haar nieuwe platenlabel ontslagen te worden, daalde haar carrière naar een dieptepunt. De diva die meer de R&B-kant opging en bekend staat om haar zangbereik van 5 (!) octaven, werd meerdere keren op playbacken betrapt. Er was een lange ongewenste radiostilte, tal van managementproblemen, een geflopte realityserie en dito filM. ‘Diva’ Carey dumpte in 2014 bij een concert last-minute haar vrouwelijke voorprogramma, had photoshopblunder na photoshopblunder en een liefdesleven waar de roddelpers maar al te graag over uitweidde.

En dan was daar het pijnlijke nieuwjaarsoptreden begin 2017. Bij het nummer Emotions loopt de band van de muziek niet gelijk met de zang en Carey stopt met zingen. Even lijkt het weer goed te gaan, maar bij We Belong Together wordt dan pijnlijk duidelijk dat de zangeres playbackt.

Maar hoe je omgaat met zulke situaties, bepaalt allicht deels je succes. En toen Mariah Carey een grappige tweet de deur uitdeed over het ‘incident’, liet ze zien boven de commotie te staan en haar schouders op te halen.

200 miljoen

Ook bleef de zangeres, die meer dan 200 miljoen albums verkocht en 18 nummer 1 hits heeft in de Verenigde staten (meer dan welke solo-artiest dan ook), maar doorgaan en doorgaan. Optredens en nummers (die overigens niet allemaal goed werden ontvangen) in overvloed. Inmiddels heeft de zangeres een vaste concertserie in Las Vegas achter de rug, in februari volgt een tweede serie – evenals een kersttour waarbij ze ook in Nederland optreedt. Haar laatste optreden in Nederland, in 2016, werd bejubeld.

De zangeres in 2005 in Nederland.

Nieuwe sound?

Ondanks de ‘smetjes’ op het muzikale curriculum vitae van Carey, wordt ze door veel critici (en haar grote schare met fans) nog gezien als een van de belangrijkste zangeressen in muziekland – al is het maar door de vele nummer 1 hits die ze op haar naam heeft staan. Wat we van het nieuwe album kunnen verwachten, moeten we nog afwachten. De zangeres beschrijft haar nieuwe sound zelf als modern, zonder muziektrends te volgen. In elk geval zijn de zangskills on record, zoals te horen op de laatste single, nog prima in orde. Wij zijn benieuwd!

https://giphy.com/gifs/JPAr5E6KCLlx6

5 x Mariah Carey

Even lekker dansen, meezingen (niet erg als het vals is) of herinneringen ophalen? Hier vijf hits van La Carey, om in de stemming te komen voor het nieuwe album.

Hero (1993)

Always Be My Baby (1995)

Heartbreaker (1999)

I Know What You Want (2003)

We Belong Together (2005)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.