Daisy Heyer
Daisy Heyer Muziek 17 aug 2018 / 09:30 uur

Drumcode Festival: ‘Geen dubbelganger van VOLTT’

Waar je vorig jaar aan het einde van de zomer nog toeleefde naar VOLTT Festival, is het dit jaar tijd voor een gloednieuwe naam in de scene: Drumcode Festival. En dat is er niet zomaar eentje, want hoewel het de eerste editie is, is het festival zo goed als uitverkocht en staat er een line-up te wachten waar je U tegen zegt. Kan ook bijna niet anders, met Awakenings en VOLTT-organisator Bart Skils aan het roer. Laatstgenoemde tackelden we dan ook even om hem het hemd van het lijf te vragen over dit gloednieuwe festival.

Elke vergelijking genoemd

Hij kon tot kortgeleden nog optreden in het buitenland, iets wat hij zich tijdens de organisatie van VOLTT nooit voor mogelijk had gehouden: Bart Skils, tevens dj bij het label van Drumcode, heeft zin in zaterdag. „Met het feit dat er techno wordt gedraaid en dat het op het NDSM-werf is, is elke vergelijking met VOLTT wel genoemd hoor”, verklaart hij als we hem vragen of bezoekers van het festival ongeveer hetzelfde kunnen verwachten.

„Awakenings is natuurlijk een supersterke organisatie die echt iets neer wil zetten. Het is zaterdag dan wel de allereerste editie van Drumcode, maar ik durf te zeggen dat we qua productie iets neer gaan zetten waar we bij VOLTT nooit konden komen.”

Foto: Drumcode

De reden dat Skils stopte met VOLTT was dan ook dat hij qua organiseren veel te veel bezig moest zijn met de randzaken van het festival. „Daar deden we het met een heel klein team en moest ik me zorgen maken om van alles en nog wat: van de hekken tot aan de geluidskwaliteit en het regelen van beveiliging. Ik kon daardoor mijn creativiteit niet meer kwijt. Ik ben al jaren goed bevriend met Rocco, de organisator van Awakenings en Adam Beyer, dj en eigenaar van het label Drumcode. Ze vroegen mij of het niet tof zou zijn om samen een festival te organiseren en zo was Drumcode Festival geboren.”

Ijzersterke line-up

„Ik kan nu veel creatiever zijn”, vervolgt Skils, „Want al die randzaken worden door een megapartij als Awakenings gewoon geregeld. Ik kon nu dus nog optreden deze week en ten tijde van VOLTT was dat absoluut niet mogelijk. Daarbij komt: met een label als Drumcode heb je een ijzersterke line-up zo gevormd. Awakenings en Drumcode samen openen heel veel deuren. De namen die we hebben staan zijn echt de crème de la crème uit de technoscene. Dat is ook de reden dat we gaan uitverkopen: een flinke prestatie voor een eerste editie.”

Eén van de headliners op de line-up is de Belgische Amelie Lens, een vrouwelijke dj die het afgelopen jaar enorm in populariteit gestegen is en die de BLUE-stage afsluit, terwijl tegenover haar hoofdact Adam Beyer de RED-stage sluit. „Best een uitdaging”, geeft Skils toe, „Maar Amelie is op dit moment zo goed in wat ze doet dat we het een verdiende plek vinden. Zij heeft een stevige draaistijl waarbij ze echt die oldskool techno weer oppakt. Dat is iets wat enorm aan slaat op dit moment. Ik verwacht dat het bij haar ook gewoon ramvol zal staan. En dat verdient ze ook!”

Ontspanning

Zelf draait Skils ook een set op het festival, wat voor hem betekent dat hij zich echt even afzondert. „Ik bereid mij altijd voor op een set, dus als ik op een festival sta wat ik ook organiseer, weten mensen dat ze me een paar uur voor mijn set even met rust moeten laten. Dan bereid ik me voor en ben ik even niet bezig met de volledige organisatie. Of dat extra spanning met zich meebrengt? Welnee. Ik vind op het podium staan juist enorm ontspannend! Dat is echt mijn relax-momentje van de dag.”

Bart Skils als dj aan de slag. / Bart Skils

Hoe hij verder de dag van het festival beleeft? „Meestal probeer ik het festival echt als bezoeker te ervaren. Dus stap ik daadwerkelijk op de pont, praat ik met mensen, kijk ik hoe alles verloopt, of ik vriendelijk geholpen word aan de deur en aan de bar, of het geluid goed is… enzovoorts. Soms word ik herkend, maar ik probeer wel echt de oprechte mening van mensen over het festival te peilen. Dan kun je ook echt verbeteren. Zelf irriteer ik mij op festivals het meest aan de standaard dingen: slecht geluid en lange wachtrijen bijvoorbeeld. En in Nederland zijn zo ontzettend veel kwalitatief goede festivals dat je echt oog moet hebben voor details.”

Tipje van de sluier

Voor wie wilt weten wat hen ongeveer te wachten staat op Drumcode kan Skils wel een klein beetje verklappen hoe en wat. „We hebben twee open podia en twee overdekte. Er zal – net als bij Awakenings – gebruik worden gemaakt van een soort enorme loodsen en niet van tenten. Dat geeft meteen de mogelijkheid om veel meer gebruik te maken van speciale lichteffecten en dergelijke, waardoor het er kwalitatief heel vet uit komt te zien allemaal.”

„Ook op het gebied van duurzaamheid zijn we hard op weg om onze verantwoordelijkheid te nemen”, vervolgt hij. „We werken bij dit festival met hardcups die worden ingeleverd voor statiegeld en we scheiden afval. En met een hamburger en een frietje kom je ook niet meer weg tegenwoordig, dus qua eten en drinken pakken we flink uit.”

Foto: Drumcode

Al met al lijkt het erop dat we er met Drumcode-festival een blijvertje bij gaan hebben. Skils sluit af met een tipje van de sluier over de afterparty van het festival, die in de Shelter zal plaatsvinden. „Want ook Ida Engberg (de vrouw van Adam Beyer, red.) staat als afsluiter op de ORANGE-stage van het festival. Zij zal daar dus niet met haar man samen draaien, maar het plan voor de after is dat er een paar bijzondere back-2-backs gaan komen…”

De allerlaatste kaarten voor Drumcode Festival kosten 49,95 en zijn nog te koop via de officiële verkoopkanalen.  

Reageer op artikel:
Drumcode Festival: ‘Geen dubbelganger van VOLTT’
Sluiten