Hester Ramaker
Hester Ramaker Muziek 29 aug 2018 / 09:26 uur

De nagedachtenis van Micheal Jackson in een notendop

Veel mensen zullen zich de dood van Michael Jackson nog herinneren, op 25 juni 2009. Als The King of Pop nog geleefd had, was hij woensdag zestig jaar oud geworden. Hij werd op 29 augustus 1958 geboren in de Amerikaanse stad Gary, aan de zuidoever van Lake Michigan, als achtste kind van moeder Katherine en vader Joseph. Hij bleek een enorm muzikaal talent en groeide uit tot wereldster.

The Jackson Five

Het begint in 1968 met The Jackson Five. Michael was leadzanger, zijn vier broers waren muzikant. Het nummer I Want You Back wordt in dat jaar een regelrechte hit. Begin jaren zeventig scoort Michael zijn eerste grote solo-hit met Ben. Eind jaren ’70 en verder de jaren ’80 breken de muzikale hoogtijdagen aan met het uitkomen van de albums Off The Wall (1979) en Thriller in 1982. Van die laatste plaat zijn tot de dag van vandaag wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Ook het album Bad uit 1987 verkocht tientallen miljoenen exemplaren.

In de jaren ’90, na de plaat Dangerous uit 1991, gaat het bergafwaarts met het muzikale succes. Het duurt tot 2001 voordat er een nieuw studioalbum verschijnt, maar Invincible is zowel commercieel als artistiek een flop, zeker vergeleken met zijn eerdere successen. Na zijn dood worden nog twee albums met nieuw songmateriaal van Jackson uitgebracht.

Wacko Jacko

Jackson kreeg in de pers de bijnaam Wacko Jacko vanwege zijn vaak excentrieke gedrag, zowel privé als in het openbaar. Vanaf het midden van de jaren ’80 wordt bekend dat hij een chimpansee genaamd Bubbles in huis houdt en dat hij slaapt in een zuurstoftent. Ook transformeert hij zijn landgoed Neverland tot een heus pretpark, compleet met kermisattracties en een mini-dierentuin.

The King of Pop zou jarig zijn; een kleine terugblik
Neverland. Foto / ANP.

Ook de vele cosmetische operaties die Jackson onderging, en met name zichtbaar werden na het uitkomen van het album Bad in 1987, baarden opzien. Pas in 1991 gaf hij toe dat hij aan zijn uiterlijk had laten schaven. Zijn plotseling bleek geworden huid, was volgens de zanger het gevolg van een huidziekte.

Misbruik

Jackson trouwde twee keer. In 1994 betreedt hij het huwelijksbootje met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Volgens critici is dit een afleidingsmanoeuvre voor de beschuldigingen van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen. De zanger wordt nooit veroordeeld en de zaak is door betaling van een miljoenenschikking niet voor de rechter gekomen. Het huwelijk met Presley duurt slechts achttien maanden. In 2004 en 2005 wordt de zanger vrijgesproken na een geruchtmakend proces waarin hij normaal beschuldigd wordt van het misbruik van een andere 13-jarige jongen.

The King of Pop zou jarig zijn; een kleine terugblik
Jackson met zijn eerste vrouw Lisa Marie Presley. Foto / ANP.

Tijdens een van zijn plastische operaties leert Jackson zijn tweede vrouw, de verpleegster Debbie Rowe kennen. Ze trouwen in 1997 en krijgen twee kinderen. Prince Michael Junior (1997) en Paris Michael Katherine (1998) worden bij na de echtscheiding aan Jackson toegewezen. In 2002 krijgt hij nog een derde kind, Prince Michael II. De moeder van zijn jongste zoon is nooit bekendgemaakt. Die baby wordt wereldberoemd toen Jackson hem boven een balkon van een hotel in Berlijn laat bungelen. Deze actie komt Jackson op een lading kritiek te staan.

Comeback

Jackson overlijdt in 2009 in een ziekenhuis in Los Angeles op 50-jarige leeftijd nadat hij in zijn woning een hartstilstand had gekregen. Geruchten over excessief medicijn- en druggebruik gingen al rond sinds de jaren ’90. De King of Pop zou enkele weken later met tien optredens in Londen zijn comeback-tour starten. Zover komt het echter nooit.

Op veel plaatsen wordt deze week stilgestaan bij de zestigste geboortedag van Michael Jackson. Op Radio 10 is een speciale Michael Jackson-dag waarbij hij staat de hele dag centraal staat op de radiozender. Tussen 06.00 uur en 00.00 uur worden de grootste hits van Michael Jackson gedraaid. Het befaamde Cirque du Soleil speelt de voorstelling One met een extra feestelijk tintje. De show is sinds 2013 te zien in het Mandalay Bay Casino in Las Vegas.

En omdat we geen genoeg kunnen krijgen van zijn hits, hier nog een paar om de dag mee voort te zetten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De nagedachtenis van Micheal Jackson in een notendop
Sluiten