Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Entertainment 15 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

Craig David tovert huisfeestjes om tot houseparties

Voor de twintigers- en dertigers onder ons; grote kans dat de nummers Seven Days, Fill Me In en Walking Away van Craig David in je geheugen gegrift staan… (we vergeten alles, maar op een of andere manier blijf je songteksten altijd onthouden). Mocht je je afvragen of de Britse artiest na zijn succes in de jaren zero’s is weggelopen? Dan hebben wij het antwoord voor je: nee. Craig heeft niet stil gezeten, maar zich ontwikkeld als dj. Metro sprak hem op Tomorrowland, waar hij zijn party-concept TS5 presenteerde. ,,Het begon als klein intiem huisfeestje voor vrienden, maar nu reizen we de wereld rond.”

Foto: Stijn de Grauwe

Andere richting

Om je geheugen op te frissen; de 37-jarige Britse muzikant en R&B legende Craig David behaalde in de jaren 2000 verschillende successen met zijn singles Walking Away, Seven Days, Fill me In en Rise & Fall (samen met Sting). In Groot-Brittannië kwam zijn debuutsingle Fill Me in op nummer één terecht. De toen 19-jarige Craig was destijds de jongste mannelijke solo-artiest ooit die een nummer één-positie haalde in Groot-Brittannië.

Ook in de VS haalde hij een platina status. Eind jaren ‘00 werd het steeds stiller rondom Craig David. Maar Craig is back! En al best wel een tijdje, want in 2016 maakte hij het nummer Ain’t Giving Up met de Britse dj Sigala. Een hele andere richting dus, maar het draaien vergaat hem goed. Tegenwoordig vind je Craig niet meer op de ‘normale’ podia, maar op festivals als Glastonbury, Rock Werchter en Tomorrowland met zijn party-concept TS5.

Foto: Stijn de Grauwe

Begonnen als gezellig geintje

Vijf jaar geleden begon het hele concept eigenlijk als een geintje, als we de zanger en dj mogen geloven. David legt uit dat zijn TS5-feesten begonnen in zijn appartement in de Tower Suite in Miami. ,,Ik begon met het geven van feestjes voor een stuk of tien vrienden. Goede drank, mooi uitzicht, genoeg dansruimte en ik draaide wat muziek.” Het feestje viel in de smaak en vrienden begonnen weer andere vrienden uit te nodigen. De huisfeestjes bleven gratis, maar werden steeds groter. Ik wilde het exclusief houden. Er was altijd een gastenlijst en beveiliging, omdat mijn appartement in een hotel zat. Maar daarmee groeide het al snel uit tot een echt ‘feest’”

Huisfeestjes met Afrojack

Volgens Craig David zijn huisfeestjes vaak de leukste feesten. ,,Je kunt zelf de muziek bepalen, er is vaak goede drank, je hebt genoeg ruimte om te dansen of te praten en de sfeer is vaak leuk omdat het allemaal bekenden van elkaar zijn.” Zitten daar misschien ook nog bekenden bij die wij kennen? ,,Afrojack is wel eens langsgeweest op één van die beruchte feesten in Miami ja”, zegt de artiest met een big smile.

Van urban/R&B naar housemuziek

Craig David besloot dezelfde soort feestjes te organiseren in Londen. Ook daar wilde naar eigen zeggen ,,Niemand het feestje verlaten” . Vanaf toen ging het snel; twee jaar geleden stond zijn hij met zijn ‘pre-party’ concept op het Britse Glastonbury voor zo’n 10.000 mensen te draaien. En was hij dus van die bekende R&B-zanger, opeens ook een bekende dj. ,,Voor sommige mensen lijkt het misschien een grote verandering van urban/R&B naar housemuziek, maar al voordat ik mijn eerste plaat uitbracht deed ik veel aan draaien. Ik heb alles geleerd met vinyl”, legt hij uit. ,,Voor mij is het dus helemaal niet zo’n gekke overgang.”

Welke muziek je kunt verwachten tijdens zo’n avond? Oldschool R&B anthems, garage, maar ook house hits. ,,En af en toe zing ik zelf ook nog een nummertje mee. Tussendoor draai ik vaak namelijk wat van mijn eigen oude hits (sommige zijn al 18! jaar oud, red.) en daar reageert men altijd laaiend enthousiast op. Dat vind ik tof. Als mensen naar een feestje gaan van TS5, dan moeten ze het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn. Ik vind het leuk als ze nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden maken of misschien wel hun partner leren kennen en gewoon lekker los gaan.”

Foto: Stijn de Grauwe

‘Mijn nummers zijn als kinderen voor me’

Voorzichtig vragen we of hij zijn eigen nummers niet een beetje zat is? ,,Ik vind ze nog steeds zo leuk als de eerste keer toen ik de liedjes schreef. Het zijn een soort kinderen voor me. Je houdt onvoorwaardelijk van ze en kunt ze niet negeren.” Hij legt uit dat sommige van zijn tracks dan misschien wel al 18 jaar oud zijn, maar dat hij ze steeds op een andere manier in zijn sets gebruikt. ,,Ik mix die tracks met andere muziek waardoor het weer net zo leuk is.”

Bestel nu:
JBL

Meer connectie met het publiek

Wat er zo leuk is aan draaien? ,,Ik vond het altijd heel leuk om met een band te touren en optredens te geven, maar nu heb ik echt alle vrijheid. Als je staat te draaien kun je direct anticiperen op het publiek. Je hebt meer connectie met het publiek, vooral in een club. Je hebt direct een reactie, daar leer ik veel van. Als je optreedt met een band kun je niet zo snel ineens iets veranderen. Ik kan nu meer freestylen.”

Of Craig David zelf nog wel eens uit gaat? ,,Ja, maar dan voel ik mij eigenlijk altijd een beetje een nerd. Omdat ik altijd met de muziek bezig ben en wil weten welk liedje heb ik net gehoord. Pas als ik een paar drankjes op heb kan ik meer ontspannen.”

Samenwerken met jonge producers

De muzikant wil zich blijven ontwikkelen als artiest, want ook al loopt hij inmiddels al tegen de veertig, hij voelt zich nog steeds 16. ,,Ik hou ervan om te denken dat we allemaal grote kinderen zijn,” grapt hij. ,,Mijn teksten zijn de afgelopen jaren wel veranderd, maar ik wil dingen blijven maken waar tieners zich in herkennen. Dat is ook één van de redenen dat ik samenwerk met jonge producers als Jonas Blue of Sigala.”

Moeite met het feit dat hij dan toch wel een stukje ouder is heeft hij niet: ,,Ik denk dat de iets oudere generatie mij accepteert omdat ze me herkennen van vroeger. En de hele jonge generatie leert mij nu pas kennen als dj. Dat is leuk, want voor hen ben ik nog helemaal nieuw. Ik moet mijn ego een beetje aan de kant zetten, maar dat vind ik niet erg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.