Elselotte Smink
Elselotte Smink Muziek 16 aug 2018 / 16:44 uur

7 x Grote hits waar je Aretha Franklin van kent

De muziekwereld is een grote ster armer: Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. De koningin van de soul scoorde tal van hits en nominaties. Zo kreeg ze achttien Grammy’s en werd ze door muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zangeres ter wereld.

Franklin laat haar indrukwekkende (muzikale) erfenis achter, vol hits en bijzondere muziekstukken. Deze ken je hoogstwaarschijnlijk goed – en zo niet, geniet mee.

1. Respect (1967)

„All I’m asking for, is a little bit respect…” Je kunt dit legendarische nummer dat Aretha in 1967 uitbracht, vast luidkeels meezingen. Overigens is dit nummer een versie uit 1965 van de al even legendarische artiest Otis Redding. Die vond dat geen probleem: „Dat meisje heeft het nummer van me afgenomen”, zou hij er liefkozend over hebben gezegd. Franklin maakte er een snellere versie van en zorgde er door haar inspanningen voor (zwarte) vrouwen voor dat de tekst meer dan accuraat werd. De tekst van dit nummer zou ook zo anno 2018 geschreven kunnen zijn.

2. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1967)

Nog zo’n geweldige hit van Franklin. Het begint nummer klein, met een rustig intro met piano, drum en viool. Maar langzaamaan zwelt de song uit tot het losbarst in het bekende refrein. Franklin zong dit nummer in 1967, de periode waarin zij de meeste hits uitbracht. Het beeld van Franklin die het nummer in 2015 voor onder meer een geëmotioneerde Obama zong tijdens het Kennedy Center Honors in Washington is ook erg bijzonder:

3. Spanish Harlem (1971)

Misschien is dit nummer niet nét zo bekend als de andere liedjes in deze lijst, maar mocht je het nog niet kennen: het is zeker de moeite waard eens op te zoeken en te beluisteren. De invloeden van soul, R&B en gospel waar het gehele oeuvre van Franklin zo bekend om staat, is heel goed te horen. De opbouw van het nummer en het aanstekelijke ritme, samen met de (Spaanse?!) gitaarriedel en de prachtige stem van Franklin, maken het af.

4. Think (1968)

„Oooh Freedom, freedom, freedom!” Tudutudutu. Eigenlijk kun je niet anders dan meeswingen wanneer dit nummer opstaat. Franklin componeerde en bracht dit nummer in 1968 uit en het werd een van haar grootste hits. En ook bij dit nummer is de tekst anno 2018, vijftig jaar later, ook weer ontzettend accuraat. Luister maar eens!

5. Rock Steady (1971)

Die outfits! Die danspassen! Alleen de clip al, met opnames uit 1972 van het bekende tv-programma Soul Train, is het bekijken meer dan waard. Maar de stem van Franklin, zwoel en heel krachtig, is het indrukwekkendste. Het gemak waarmee de soulzangeres uithaalt maakte haar mede tot de terechte Queen of Soul.

6. Chain of Fools (1967)

Dit is een van de nummers die Franklin tijdens optredens bijna altijd zong. Logisch, want het is een opzwellend liedje. Ook bij dit nummer is het weer onmogelijk om stil te blijven zitten tijdens het luisteren. Het heeft een soort onheilspellende ondertoon, mede door de lage zangstukken en de tekst.

7. I Say A Little Prayer (1968)

Van hoog naar laag: in dit nummer is Aretha Franklin weer in razend tempo aan het wisselen van toonhoogte. De kerkelijke achtergrond van de zangeres (ze was dochter van een dominee en begon met het zingen van gospelliedjes in de kerk) is ook goed te horen. Een legendarisch nummer met een mooie tekst: „To live without you, would only mean heartbreak for me.”  

Welk nummer van Franklin vind jij onvergetelijk, en waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 x Grote hits waar je Aretha Franklin van kent
Sluiten