Jelmer Visser
Jelmer Visser Muziek 27 jul 2018 / 15:00 uur

‘Wil je graag naar het festival? Betaal dan 40 euro’

De 24-jarige Thomas uit Amsterdam doet dit weekend wat wel meer mensen van 24 doen. Hij gaat naar een festival, in dit geval het uitverkochte Milkshake Festival in Amsterdam. Hij ontving vrijdag echter een onheilspellend mailtje van een oplichter en schrok zich rot. ‘We hebben je ticket, wil je toch graag naar het festival? Maak dan voor 18.00 40 euro aan bitcoin over.’

Uniek geval

Het mailtje weglachen als een amateuristische afpersingstruc is iets te kort door de bocht. In de bijlage was de ticket, met een unieke barcode, zichtbaar. Ook was deze oplichter in bezit van de contactgegevens van de festivalbezoeker. Volgens Tanja Wijngaarden van de Fraudehelpdesk zijn er in Nederland geen andere gevallen bekend van oplichters die via evenemententickets proberen geld afhandig te maken.

De woordvoerster benadrukt dat je nooit op dit soort eisen moet ingaan en geen geld (of bitcoins) naar hen moet overmaken. „Deze vorm van internetoplichting hebben we al wel eerder gezien, een veelvoorkomende variant is het dreigement dat de oplichters via de webcam van de gebruiker erotische beelden hebben gefilmd en deze online zetten indien er niet wordt voldaan aan hun eisen."

Volgens Bitcoin-leverancier Bitonic zijn er op het adres geen transacties binnengekomen, zij hebben het bitcoinadres uit voorzorg geblokkeerd.

Datalek of incident?

Maar hoe komen ze dan aan de gegevens van deze bezoeker? Bij Paylogic, de verstrekker van de kaartjes, zijn er tevens geen klachten bekend over deze vorm van oplichting op het gebied van festivaltickets. „Wij hebben de oorspronkelijke barcode ongeldig gemaakt en een nieuwe verstrekt. Zo kan Thomas in elk geval van het Milkshake Festival. Omdat dit voor alsnog de enige klacht is die we hierover hebben ontvangen, zien wij geen aanleiding om hier verdere stappen in te ondernemen. Wanneer er meer mensen zulke mails hebben ontvangen, neem dan contact op met onze klantenservice", aldus een woordvoerder van Paylogic. Er zijn geen gevallen bekend van een datalek.

Heb jij ook mailtjes van oplichters gekregen over tickets van evenementen? Neem dan contact op met de leverancier van de kaartjes of de organisatie en stuur een mail naar de Fraude Helpdesk. Wijzig voor de zekerheid ook het wachtwoord van je mailadres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wil je graag naar het festival? Betaal dan 40 euro’
Sluiten