Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Muziek 27 jul 2018 / 13:24 uur

Waarom is Sziget zo populair onder Nederlanders?

Een gemoedelijke sfeer, het gevoel van ultieme vrijheid en honderd procent anders dan andere festivals. Het zijn woorden die bij Roy Raaijmakers (24) uit het Brabantse Helmond direct naar boven komen, zodra hij denkt aan Sziget. Dit jaar gaat hij voor de derde keer richting de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor een van grootste muziekfestivals van Europa. „Sziget is echt The Island of Freedom.”

Raaijmakers is niet de enige Nederlander; jaarlijks reizen zo’n 14.000 Nederlanders af naar Sziget. Het zevendaagse festival vindt dit jaar voor de 26ste keer plaats op het Óbuda-eiland (sziget is het Hongaarse woord voor eiland). De eerste keer, in 1993, trok het muziekfestival 43.000 bezoekers; nu weten zo’n 400.000 muziekliefhebbers het festival te vinden. Ruim zestig procent van de bezoekers komt niet uit Hongarije, en zo’n 14.000 van de bezoekers zijn Nederlanders. Wat is het geheim van Sziget?

Internationaal karakter

Je kunt met speciale treinen vanaf Nederland naar het festival, er zijn Hollandse pre-party’s en er zijn Nederlandse artiesten die optreden. „Ja, Nederlanders hebben een groot aandeel op Sziget”, zegt Elroy Thümmler van Ostfest, de promoter van het festival in Nederland. „Zo’n vijf jaar geleden was dat helemaal het geval, toen dreef het festival op Nederlanders. Nu zie je dat Sziget nog internationaler is geworden.”

Toen Thümmler in 2004 voor het eerst op het festival kwam, wist hij niet wat hij zag. „Dit is helemaal te gek, dacht ik meteen. In Nederland had je toen nog veel festivals die gericht waren op óf pop, of rock, of jazz, of… Sziget heeft het allemaal.” Hij was zo enthousiast, dat hij de organisatie voorstelde om het festival ook in Nederland te promoten. „Dat begon met 160 Nederlanders in 2004, liep op naar 4000 in 2008 en sinds 2013 worden er jaarlijks zo’n 15.000 kaarten door Nederlanders gekocht.”

Waarom is Sziget zo populair onder Nederlanders?
Het Sziget-festival is één van de grootste muziekfestivals in Europa, dat altijd grote namen op het podium heeft staan. Foto: ANP.

Volgens Thümmler is het internationale karakter dan ook een van de redenen dat het festival zo populair maakt. „Nederlanders zijn avontuurlijk en houden van diversiteit”, zegt hij. „Daarnaast is het festival relatief goedkoop.” Een ticket met 7 festivaldagen inclusief overnachtingen kost zo’n 300 euro. „Hongaren vinden het festival duurder, maar voor Nederlandse begrippen is het goedkoop. Vooral het bier en eten.”

Gemoedelijke sfeer

Raaijmakers gaat dit jaar voor de derde keer met dezelfde vriendengroep. „Van tevoren maken we altijd heel veel plannen. Maar zodra we daar zijn, wijzigt dat compleet”, lacht hij. „Je ontmoet buren waar je mee optrekt of komt random dingen tegen waar je blijft hangen, zoals bijzondere muzikanten.” Vooral het feit dat er op het eiland meer is dan muziek, spreekt hem aan. „Er is kunst, theater, er zijn films. Niet iets wat mij in eerste instantie direct trekt, maar doordat je daar zeeën van vrije tijd hebt, ga je zulke dingen toch bezoeken.”

Ook het eten en drinken is goedkoper dan in Nederland.
Van straattheater en circusshows tot retro spelletjes en sporttoernooien; op Sziget gebeurt het. Foto: ANP.

„Daarnaast is het festival honderd procent anders dan andere festivals”, zegt Raaijmakers resoluut. Volgens hem heeft dat vooral te maken met de sfeer. „Er hangt zo’n gemoedelijke sfeer. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets gebeurt”, zegt hij. „Het klinkt misschien cliché, maar het is daar echt het Island of Freedom.”

Wil jij met je beste vriend of vriendin van 8-14 augustus naar Sziget Festival in Hongarije? Schrijf je dan nu in voor Metro’s Music City-nieuwsbrief en maak kans op twee 7-Day passes incl. basic campingplekken. Kijk hier wat je moet doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom is Sziget zo populair onder Nederlanders?
Sluiten