Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 5 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Gedupeerden failliet festival welkom op Daylight

Vrienden maak je op festivals, maar vriendschap bestaat ook tussen organisatoren onderling. Neem Niels van Vijfeijken van festival Daylight dat zaterdag op Breda International Airport z’n achtste editie kent. Daylight gaf gedupeerden van het failliete festival Craft onlangs de kans om hun kaart voor het harde stijlen-festival in Brabant om te ruilen. Van die actie, die nu is gesloten, is gretig en dankbaar gebruik gemaakt.

Sympathiek gebaar

Craft trok het vorig voorjaar de stekker uit het festival dat aanstaande was, omdat de organisatie het na een totaal verregende editie 2016 financieel niet meer trok. „Ik ken de eigenaar goed”, zegt Van Vijfeijken. „Hij zat er mee in z’n maag dat hij zesduizend mensen hun geld niet kon teruggeven. Daylight kon het terrein opschalen, dus we kunnen meer bezoekers ontvangen. Normaal ben ik niet zo van het gratis kaartjes weggeven, maar nu wilde ik mijn vriend met een sympathiek gebaar een hart onder de riem steken.”

Madness wordt het

De hard style, free style en raw klinken zaterdag op Daylight voor zo’n zesduizend bezoekers (18+, red.), zo is de verwachting. „We groeien”, zegt Van Vijfeijken trots. „Vorig jaar zaten we op vijfduizend.”  DJ’s als B-Front, Bass Chaserz, Deetox, Dr. Rude en Genius komen naar naar vier stages in Breda (waaronder een talentstage), maar Daylight is zoveel meer dan dat.

Wie de trailer van het festival bekijkt ziet drie behoorlijke gekken, Lunatics geheten. Zij worden gespeeld door Daylights mascotte-DJ’s Zany en MC DV8 en dragen het thema en sfeer van het festival uit. „Madness wordt het, totale madness”, probeert Van Vijfeijken het uit te leggen. „Als groep gestoorde gekken vliegen zij al sigaren rokend en jenever drinkend de wereld over. Nou ja, vertaal zoiets maar naar Daylight.”

Vliegtuigen landen en stijgen op

Waarschijnlijk niet eerder vertoond: de madness van Daylight komt in de openings- en closingshow tot uiting bij het live schieten met munitie. „Wel met losse flodders”, meldt Van Vijfeijken meteen. „Maar een gekkenhuis bij de dikke mainstage, die een flinke update kreeg, wordt het.” Verder zal de toffe locatie weer opvallen. De organisator: „We hebben een Duits vliegtuig, je kon een rondvlucht winnen en tijdens de shows zullen er vliegtuigen landen en opstijgen. Dit concept en qua beleving, ik denk dat je dat zelden ergens anders vindt.”

Info: www.daylightfestival.nl

Trigger-artikel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.