Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Entertainment 20 jul 2018
Leestijd: 6 minuten

DJ Armin kan zomaar naast je staan op een festival

Sta je de komende weekenden ergens op een festival in binnen of buitenland? Kijk dan maar eens goed achter je in de rij, want het zou zomaar eens dj Armin van Buuren kunnen zijn.

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.”

We spreken Armin van Buuren over zijn zomerplannen, de ontwikkelingen in de muziekwereld en zijn gezin, net voordat hij zijn set gaat draaien op Neversea festival aan de kust van Roemenië. De 41-jarige dj is nog maar net geland in Roemenië en we vragen of hij een beetje goed is aangekomen? ,,Aangekomen? Naar mijn idee ben ik niet dikker geworden hoor,” lacht Armin. En het wordt ons gelijk duidelijk dat dit geen standaard vragenvuurtje gaat worden.

Op vakantie naar Frankrijk

De zomerperiode is voor Armin van Buuren (41), vijf keer uitgeroepen tot beste dj van het jaar en vader van twee kinderen de drukste periode van het jaar. ,,Waar de meeste mensen op vakantie gaan, ga ik op tour. Juli is topdrukte, maar in augustus ga ik lekker met mijn gezin op vakantie. Gewoon naar Frankrijk. Niet naar de camping, dat kan helaas niet meer.”

Armin staat op stages in Ibiza, België, Duitsland, Miami, maar ook in China en Moldavië. Foto: Neversea

Voelen waar het publiek voor komt

De top-dj reist van Miami, naar Ibiza, Kroatië, Roemenië, Italië, België, Polen en weer terug naar Ibiza, waar hij zijn vaste clubavond heeft in club Hï. Aankomende weekenden staat hij op het razendpopulaire Tomorrowland in België, het laatste weekend host hij daar zijn eigen A State of Trance Stage. Of hij zelf nog wel eens uit gaat? ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Die muntjes had ik gekregen, maar ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.” De DJ legt uit dat hij het belangrijk vind om de sfeer op een festival te beleven. ,,Ik wil van begin tot eind weten wat de sfeer is op een festival, hoe het voelt en hoe mensen het beleven. Als je dat niet voelt, dan weet je ook niet waar de mensen voor komen.” Of hij veel werd herkend? ,,Viel mee, ik had een petje en zonnebril op.”

Altijd in ontwikkeling

Zichzelf blijven ontwikkelen, dat is volgens Armin de kracht achter zijn succes en zo blijft het draaien voor hemzelf ook een feestje. De dj vierde vorig jaar zijn 20-jarige jubileum in de Amsterdam Arena en draait inmiddels al heel wat jaren mee in de dance,-trance scene waar alles in rap tempo verandert. Volgens Armin zijn er de laatste jaren onwijs veel ontwikkelingen gaande: ,,alles is groter en professioneler geworden en mensen nemen niet alleen genoegen met een vette plaat.”

Van alleen naar de club tot reizen met een crew

Hij legt uit dat de fans een vette show verwachten, ze willen visuals zien en het geheel moet kloppen. ,,Vroeger ging ik alleen met mijn platenkoffer naar een optreden, nu reis ik met een crew van zes mensen.” En juist die crew maken zijn shows tot een succes. ,,We zijn heel kritisch naar elkaar. Ze zijn heel belangrijk voor me en we maken de shows echt samen.”

Toch kan Armin niet kiezen tussen draaien in een club of op een festival. Foto: Neversea

Moeilijk om aan verwachtingen te voldoen

Je zou denken dat Armin zich de afgelopen jaren wel bewezen heeft als DJ, maar ook voor Armin is het soms moeilijk om aan die bepaalde verwachtingen te voldoen. ,,Kijk, mensen kennen mij als een trance-dj en daar ben ik heel trots op. Ik steun die muziek heel erg, maar ik merk soms wel dat het mij een beetje belemmerd. Je hebt hits gehad en mensen hebben een bepaalde verwachting van je. Ik vind het soms moeilijk om aan die verwachtingen te voldoen. Ik wil mijn fans pleasen, maar ik wil ook wel eens wat nieuws proberen.”

Onlangs bracht Armin zijn nieuwste track Blah Blah Blah uit, die heel anders is dan zijn eerdere werk. Vanuit meerdere kanten kreeg Armin de vraag of hij altijd andere muziek gaat maken. Volgens de dj is het juist belangrijk dat hij zichzelf blijft ontwikkelen op muzikaal vlak.

In de clubs vertel je een verhaal

,,Ik draai nu andere muziek dan tien jaar geleden, maar dat wil niet zeggen dat ik beter of slechter ben gaan draaien. Ik ben gewoon mee gegaan met de muziek en ontwikkeling.” Want volgens Armin wordt de wedstrijd tegenwoordig echt anders gespeeld. De dance-muziek hoort volgens Armin echt thuis in de clubs. ,,Vroeger was er volgens mij een festival, DanceValley. Nu zijn festivals eerder regel dan uitzondering. En dat vindt Armin best jammer. ,,In de clubs kan je een verhaal vertellen. Op festivals hebben mensen een veel kortere aandachtsspanne. Als ik iets negatiefs mag zeggen dan is het dat je daar een beetje te maken hebt met de Instagram-generatie. Bij de ‘break’ (bepaald fragment in een beat) pakken ze hun telefoon en bij de ‘drop’ drukken ze massaal op verzenden.”

Toch kan Armin niet kiezen tussen draaien in een club of op een festival. ,,Ik hou er niet van om elke dag hamburgers te eten, maar ook niet om elke dag sla te eten. Juist de combinatie van festivals en clubs maakt het zo tof.” Een club is voor Armin de plek om nieuwe muziek te testen. ,,Ik kijk dan hoe het publiek reageert en ik vraag na afloop aan mijn crew wat ze ervan vonden. En die tracks draai ik dan later weer op een festival.”

Doorgedraaid van al dat draaien?

Is Armin dan nooit eens helemaal doorgedraaid van al dat draaien? ,,Tuurlijk, soms ben je helemaal klaar met het van huis zijn, het reizen, je kinderen missen, de security-checks op Schiphol. Maar hoe cliché het ook klinkt, je krijgt daar zoveel voor terug. Elk optreden is anders en de liefde van het publiek dat blijft geweldig! En juist al die veranderingen in de muziekwereld vind ik erg tof.”

Armin staat op stages in Ibiza, België, Duitsland, Miami, maar ook in China en Moldavië. Waar het publiek het meeste los gaat? ,,Dat is heel erg afhankelijk van het event waar ik draai. Je merkt wel dat ze in Oost-Europa gek zijn van trance muziek. Ze houden heel erg van die emotie.” Armin vertelt enthousiast over een optreden van twee jaar geleden in Cluj bij het Untold festival. ,,Het was een stadion van 70.000 man, het werd langzaam licht en ik was al bijna klaar met mijn set. De promoter vroeg of ik nog wat langer wilde draaien? Ik dacht, waarom niet? Dat halfuurtje werd een uurtje! En twee uur later stond ik nog te draaien.”

Nog lang niet klaar

Aan stoppen denk Armin nog lang niet. ,,Niet dat ik mezelf wil vergelijken met de Rolling Stones, maar ik begrijp wel waarom ze nog steeds op het podium staan. Ik ben voorlopig nog lang niet klaar met optreden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.