Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 1 nov 2022
Leestijd: 6 minuten

Susan Radder in Netflix-film The Takeover: ‘Erasmusbrug de hele nacht afhuren, dat was echt vet’

Netflix lanceert vandaag met The Takeover weer een grote Nederlandse film. De bioscoop wordt overgeslagen, dus streamen maar. The Takeover heeft een mooie cast en één van de acteurs is Susan Radder. Metro schoof bij deze ‘veteraan’ aan. Want hoewel Susan Radder pas 23 is, begon zij haar cv in 2005 (!) op te bouwen. We brengen dit verhaal in een tweeluik, het andere deel is met Holly Mae Brood.

Veel tv-kijkers kennen de Amsterdamse Susan Radder van de verschillende seizoenen van de veel bekeken serie Oogappels. Metro spreekt haar de ochtend nadat Oogappels zowel tegenover Het Perfecte Plaatje op RTL als de voetbalwedstrijd Ajax – Liverpool stond. En toch: bijna 1 miljoen kijkers voor Radder en collega’s, terwijl de hele serie ook al lang en breed ‘te bingen’ is. Bijzonder.

Bijzonder was ook haar hoofdrol in de film De Slag om de Schelde. Deze geroemde film over een vrij onbekend verhaal uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis, ging in 2021 in première toen de bioscopen na een lockdown na vele maanden weer openden. Er was op dag één geen stoel meer vrij. Later verhuisde de film naar Netflix. Dit jaar zagen we Susan Radder ook in Expeditie Robinson. Zij werd voor haar helaas al als tweede weggestemd.

The Takeover meteen op Netflix

Waar De Slag om de Schelde eerst nog op het grote witte doek te zien was, is The Takover exclusief voor Netflix bedoeld (en vanaf nu te zien). Deze spannende film speelt zich af in Rotterdam waar voorbereidingen worden getroffen voor de eerste zelfrijdende hightech bus. De ‘etische hacker’ Mel Bandison (hoofdrolspeelster Holly Mae Brood) moet een datalek waarmee de bus te kampen heeft onschadelijk maken. Onbedoeld legt ze bij de klus een internationaal opererend crimineel netwerk uit China plat. De criminelen hebben het direct op haar voorzien, maar niet alleen zij. De politie verdenkt Mel van moord omdat een deep fake-video opduikt waarin zij iemand richting het hiernamaals schiet.

Mel duikt onder bij Thomas Deen (grappige en later ook cruciale rol van Géza Weisz), haar totaal mislukte date van de avond ervoor. In een poging haar onschuld te bewijzen, moeten de twee naar België zien te komen, waar haar oude mentor Buddy Benschop zich – ondergedoken, met ‘dank’ aan Mel – het rambam hackt. Hij, een rol van Frank Lammers, moet de zaak kunnen oplossen. Dat kan hij ook, maar Mel moet om het af te ronden terug naar die zelfrijdende bus in Rotterdam, die precies op dat moment z’n eerste ritje gaat maken. Terug naar de stad waar op elke hoek van de straat een camera hangt, terwijl werkelijk iedereen haar zoekt.

Susan Radder als rechercheur

Ook Susan Radder is op zoek naar Mel, als rechercheur Roos. Zij trekt daarbij samen op met Idriss, gespeeld door Walid Benmbarek (bekend van Mocro Maffia en de film Marokkaanse Bruiloft, waarover Metro met hem sprak). Roos is degene die de video met de schietende Mel ‘voor 100 procent gelooft’, Idriss voelt dat er iets niet in de haak is.

Het gaat ‘lekker’ met Susan Radder als je haar staat van dienst bekijkt („ja hoor, op zich wel”). En daar voegt zij The Takeover maar weer eens aan toe. „Heel leuk om mee te doen, al zat ik niet in de grote spektakelstukken. Wel heb een nacht van het spektakel mogen meepakken.” De actrice doelt op scènes waarbij zij als politievrouw toekijkt naar gebeurtenissen bij de Erasmusbrug. Die brug is niet op een listige manier in The Takover gemonteerd. Nee, de filmmakers wisten Rotterdam zo ver te krijgen dat verkeer op de Erasmusbrug een nacht lang niet mogelijk was. Misschien hebben de prachtige beelden van de stad, die vast toeristen gaan trekken, daar iets mee te maken. Susan Radder: „Ja, die brug werd ‘gewoon even afgehuurd’. Geen idee hoe dat is gelukt, maar ik hoef dat ook niet te regelen. Om die scènes daar te zien was echt vet en leuk om mee te maken. Maar het was vooral lang wachten, haha.”

Naam huisdier als wachtwoord

Haar personage gelooft heilig in de schuld van Mel. „Dat komt volgens mij doordat zij net van de politieacademie af is. Roos wil zich nog erg bewijzen en alles volgens het boekje doen. Zij denkt: maar we hebben het toch in beeld? En het is nog eens dubbel gecheckt ook. Waarom gaan we Mel niet gewoon pakken? Haar collega is heel ervaren en doet veel op gevoel.”

De wereld van hackers en deepfake staat een behoorlijk eind van Susan Radder vandaan. „Of”, zegt ze, „het is meer dat ik er niet zo mee bezig ben. Ik zie best vaak voorbij komen dat iemands Instagram bijvoorbeeld gehackt is, maar ik heb nog nooit iets vervelends meegemaakt. Even afkloppen maar…” Als haar gevraagd wordt of zij weleens het allerslechtste wachtwoord ‘ooit’ heeft gebruikt, veert zij op. „Ja… de naam van mijn huisdier. Iedereen die mij kent, was daar opgekomen. Maar het is aangepast hoor en het huisdier inmiddels overleden.”

The Takeover Netflix Susan Radder Whalid Benmbarek
Susan Radder als Roos. Foto: Mark de Blok

De moraal van The Takeover gaat wat Susan Radder betreft over vertrouwen (of juist geen vertrouwen): „Dat je niet meer alles maar moet vertrouwen en geloven wat je ziet. Dat er erg veel fake-nieuws is en dat nep en echt amper meer van elkaar te onderscheiden is. Wat in The Takeover gebeurt, kan in het echt. Dat maakt het best eng. Al denk ik dat niet elk willekeurige persoon zoiets zomaar overkomt. Je hoeft niet bang te zijn voor de technologie die er nu is. Maar je moet je wel bewust zijn voor wat er allemaal kan.”

Meteen op Netflix werkt hartstikke goed

Dat The Takeover niet eerst in de bios te zien is, maakt Susan Radder helemaal niet uit. Hoewel De Slag om de Schelde op dat grote witte doek natuurlijk schitterend tot z’n recht kwam, is het nu eenmaal 2022. „Spektakel op zo’n groot scherm is hartstikke lekker, maar het past niet helemaal bij deze tijd. Dit is toch modern? Ik denk dat iets sowieso beter scoort als je het online gooit.” Ze merkt dat ook aan reacties: „Bij De Slag om de Schelde kreeg ik opeens allemaal berichtjes uit Zuid-Amerika.”

Susan Radder voelt zich een bevoorrecht mens met alles waarvoor zij wordt gevraagd (zoals bij The Takeover) of via audities ‘binnensleept’. „Vooral ook omdat ik zoveel móóie dingen mag doen. Daar ben ik heel blij mee.” Zegt dat iets over talent? Bescheiden: „Misschien.” En dat begon allemaal dus als kind, in 2005. Wilde Susan toen al actrice worden? „Nee, dierenarts. Dat is dus een soort van mislukt. Maar op de middelbare school koos ik een pakket waarmee ik dierengeneeskunde zou kunnen doen. Dan had ik iets voor als het acteren niet zou lukken. Oh ja, ik dacht later ook nog na over sterrenkunde. Uiteindelijk heb ik het vwo niet afgemaakt en zakte ik terug naar de havo. Ik was te veel bezig met filmen en ook een beetje een luie puber.” Met een glimlach: „Dat acteren moet ik nu maar volhouden.”

The Takeover Netflix Holly Mae Brood Geza Weisz
Holly Mae Brood en Géza Weisz in The Takeover. Foto: Mark de Blok

Voorlopig lukt dat volhouden wel. „Deze week ben ik begonnen met de opnames van het vijfde seizoen van Oogappels. Dat zal dan ergens volgend jaar wel op tv te zien zijn. En vanaf 27 november ben ik bij de NPO te zien,, in Bestseller Boy. Ik tip: dat is een hele mooie serie.”

Was 2.10m lange Fries Grutte Pier een heldhaftige vrijheidsstrijder of een ordinaire plunderaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Susan Radder in Netflix-film The Takeover: ‘Erasmusbrug de hele nacht afhuren, dat was echt vet’
Sluiten