Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Linda de Mol en Peter Paul Muller reiken samen Gouden Kalf uit als ‘Cheryl en Martin’

Linda de Mol en Peter Paul Muller liepen vrijdagavond hand in hand het podium op tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg in Utrecht. Samen overhandigden De Mol en Muller, als Cheryl en Martin Morero, de oeuvreprijs die regisseur Will Koopman had gewonnen.

Koopman, onder meer de regisseur van Gooische Vrouwen, krijgt de prijs omdat zij haar interesses, haar passies en haar humor als regisseur vorm heeft weten te geven in films en series. „Haar producties kennen veelal vrouwelijke personages en verhaallijnen en hebben de harten van miljoenen, zéér verschillende, Nederlanders weten te veroveren”, aldus de organisatie.

Muller poetst zijn Gouden Kalf twee keer per week

De Mol noemde de prijs een meer dan terechte bekroning van een geweldige carrière. Koopman en De Mol hebben volgens de actrice in totaal 645 dagen en nachten op een filmset gestaan, voor vijf langlopende series en vijf speelfilms.

Toen bekend werd dat Koopman de prijs zou krijgen, werd De Mol direct opgebeld door Muller, die volgens De Mol twee keer per week zijn Gouden Kalf oppoetst. Hij wilde de prijs aan Koopman overhandigen en dat gebeurde dus vrijdag. „Wij, Cheryl en Martin, zijn apetrots op jou”, sloot De Mol af.

Knor, Narcosis en Do Not Hesitate grootste winnaars

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs.

Knor, Narcosis en Do Not Hesitate hebben vrijdagavond de meeste prijzen gewonnen. De drie films sleepten ieder drie beeldjes in de wacht. Alle drie de films maakten kans op de prijs voor Beste Film, maar die prijs ging naar Knor. De animatiefilm won ook het Gouden Kalf voor Beste Production Design en Beste Regie.

Ook Rampvlucht, een serie over de Bijlmerramp in 1992, heeft een Gouden Kalf gewonnen, namelijk voor Beste Dramaserie. „Super onwerkelijk dit”, reageerde Michael Leendertse, die de prijs in ontvangst nam tijdens de uitreiking in de Stadsschouwburg in Utrecht. „Ik wil de mensen in de Bijlmer en hulpverleners bedanken”, begon Leendertse, schrijver van de serie, zijn dankspeech. Ook bedankte hij voormalig Trouw-journalist Vincent Dekker, die in de serie een belangrijke rol speelde.

Andere films en series die vrijdagavond in de prijzen zijn gevallen zijn Narcosis, In Flow of Words en de documentaire Shabu.

Stoptober is begonnen: duizenden mensen gaan de strijd aan met hun rookverslaving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Linda de Mol en Peter Paul Muller reiken samen Gouden Kalf uit als ‘Cheryl en Martin’
Sluiten