Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 22 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Nieuw in de bioscoop: ‘afgestofte’ Avatar geldt als opwarmertje voor véél meer

Avatar, de meest succesvolle film aller tijden, is als opgepoetste versie tijdelijk terug in de bioscoop. De film geldt als opwarmertje voor de fans, want die krijgen dit jaar en in de toekomst nog veel meer Avatar voor de kiezen. En wat draait er vanaf vandaag nog meer op de witte filmdoeken in ons land?

Avatar (re-release) noemt filmmaatschappij Walt Disney de teruggekeerde titel zelf. Normaal gesproken zou dit absoluut Metro‘s Filmrecensie van de Week zijn geweest. Ware het niet dat er door Disney in Nederland geen persvoorstelling werd georganiseerd. Aan de andere kant? Iedereen met belangstelling voor sciencefiction heeft dit kassucces onderhand weleens gezien natuurlijk.

Avatar met nieuw geluid en beeld

Het oude sciencefiction-baasje uit 2009 heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Terug op het grote doek zien we het epische avontuur met ‘4K gerestaureerd beeld en HDR-geluid’. Bioscoopbezoekers krijgen nog één keer de kans om met Avatar in 3D naar de andere kant van het universum te reizen, naar de afgelegen planeet Pandora in het jaar 2154. Om daar, in een maanwereld, de avonturen van de blauwe Na’vi te zien, de 3 meter lange mensachtigen met een staart. De film is geschreven en geregisseerd door Oscarwinnaar James Cameron. In Avatar schitteren (en schitterden) acteurs als Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez en Sigourney Weaver. Het grote succes werd genomineerd voor negen Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. De film sleepte drie Oscars binnen: voor Beste Cinematografie, Beste Productie Design en Beste Visual Effects.

Nog veel meer Avatar op komst

Met het opnieuw kijken van Avatar kunnen liefhebbers lekker warmdraaien voor nog veel meer. Half december verschijnt namelijk – het wel gloedjenieuwe – Avatar: The way of water. En alsof dat nog niet genoeg is: ook in 2024, 2026 en 2028 kun je vol verwachting uitkijken naar nieuwe Na’vi-avonturen.

Wat draait er nog meer nieuw in de bioscoop?

Behalve Avatar zijn er vanaf vandaag meer nieuwe films in de Nederlandse bioscopen te zien. Een kort overzicht met trailers en de verhalen.

  • Dealer

Drama / misdaad uit België. De 14-jarige Johnny verblijft in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie. Terwijl hij droomt van een beter leven, dealt hij drugs. Wanneer Johnny de beroemde en succesvolle acteur Antony als vaste klant krijgt, ontstaat een bijzondere band tussen de twee verloren zielen en besluiten ze beiden een ander pad te kiezen.

  • Don’t Worry Darling

Thriller uit de Verenigde Staten. Alice (Florence Pugh) en Jack (Harry Styles) hebben het getroffen met hun woning in het voorbeeldige plaatsje Victory, een experimentele gemeenschap waar de mannen wonen die werken voor het uiterst geheime Victory Project, samen met hun gezin. Hun CEO is Frank (Chris Pine), een visionaire zakenman, motivator en levenscoach, de belichaming van het maatschappelijk optimisme van de jaren vijftig dat elk aspect van het dagelijks leven in dit utopische plaatsje in de woestijn beheerst. Terwijl de mannen elke dag in het hoofdgebouw van het Victory Project werken aan de ‘ontwikkeling van geavanceerde materialen’, brengen hun echtgenotes hun tijd door met genieten van de luxe en de uitspattingen in hun gemeenschap. Het idyllische leven is perfect, maar er ontstaan barsten…

  • Entre Deux Mondes

Drama uit Frankrijk. Met Entre deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven?

  • The Enforcer

Thriller / actie met Antonio Banderas uit Amerika. Miami-maffioso Cuda (Antonio Banderas) staat op het punt om alles wat hem lief is op te geven wanneer hij erachter komt dat zijn bazin Estelle (Kate Bosworth) een jong meisje in gevaar brengt. Om haar te redden, keert hij zich tegen de criminele organisatie waar hij jarenlang onderdeel van was. Kan Cuda in het reine komen met zijn verleden voordat de maffia hem vindt?

Recensie Soof 3: einde feelgoodsucces met ‘n kneiter van een boodschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuw in de bioscoop: ‘afgestofte’ Avatar geldt als opwarmertje voor véél meer
Sluiten