Judith Tielemans
Judith Tielemans Films & series 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Makers Friends: sorry voor grappen over transitie vader Chandler

Marta Kaufmann, een van de bedenkers van de hitserie Friends, heeft spijt van de nonchalante manier waarop de serie toentertijd grappen maakte over een transpersonage. Dat vertelde zij volgens Radio Times in een interview op de Britse radio.

Haar opmerkingen gaan vooral over de vader van het hoofdpersonage Chandler. Hij ging in transitie toen Chandler in zijn puberjaren zat.

Helena Handbasket, zoals zijn vader zich na de transitie noemde, werd in de serie gespeeld door actrice Kathleen Turner. „We hebben het in de serie altijd over de vader van Chandler gehad, ook na haar transitie”, excuseert Kaufmann zich nu. „Het gebruik van de juiste voornaamwoorden voor transpersonen is niet iets waar ik me toen in heb verdiept. Dat was achteraf fout.”

Controversie rondom hitserie Friends

De hitserie uit de jaren negentig lag de afgelopen jaren vaker onder vuur vanwege het gebrek aan diversiteit. Hoewel de sitcom zich afspeelde in New York, een metropool, bestond de cast uit zes witte hoofdpersonen die nauwelijks interactie hadden met mensen van kleur of Asian-Americans. Volgens Kaufmann waren vrijwel alle series uit die tijd voornamelijk ‘wit’, maar kreeg ze nieuwe inzichten na de moord op George Floyd in 2020.

De televisieproducent schonk recent een bedrag van bijna 4 miljoen euro aan Brandeis University, dat ten goede komt aan Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies binnen de faculteit. „Ik heb de afgelopen twintig jaar veel geleerd. Het is niet makkelijk om schuld te bekennen en accepteren. Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me er dan ook voor dat ik het 25 jaar geleden niet beter heb gedaan”, vertelt Kaufmann.

Anti-racistisch

„Het heeft me lang gekost om te begrijpen hoeveel institutioneel racisme er in mijn systeem zit. Ik heb heel hard gewerkt om anti-racistisch te worden en juist een bruggenbouwer te zijn. Voor mij voelde deze schenking aan als een manier om deel te nemen aan de gesprekken die we met z’n allen moeten voeren, én vooral moeten blijven voeren.” Het hele radio-interview is hier te beluisteren.

De televisieproducent is inmiddels 65 jaar. De eerste aflevering van Friends werd uitgezonden in september 1994. Onlangs kwam er nog een reünie met de hoofdrolspelers van de hitserie. Toen kwamen Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow en Matthew Perry voor één laatste keer samen om het over Friends te hebben.

Iconische Gunther uit Friends overleden, acteurs eren hem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Makers Friends: sorry voor grappen over transitie vader Chandler
Sluiten