Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 15 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Liefde Zonder Grenzen heel goed te doen, met dank ook aan een volle bioscoop

Is de nieuwe romcom Liefde Zonder Grenzen gewoon leuk en prima? Of maakt die heerlijk volle bioscoopzaal, zoals bij de première van de film deze week, nou zoveel goed? Misschien allebei wel.

Liefde Zonder Grenzen is op voorhand zo’n Nederlandse lach- en zwijmelfilm waarbij je vooraf een paar zekerheidjes hebt. Dat Yolanthe Cabau en Jim Bakkum op het witte doek verschijnen bijvoorbeeld. Gekkigheid natuurlijk, want die twee spelen niet altijd samen; maar je snapt ‘m wel. Zekerheidje 2: de Volkskrant geeft 1 ster als beoordeling. En daarop volgend: krijg je 1 ster van diezelfde Volkskrant, dan heb je geheid een kaskraker met minimaal 400.000 bezoekers te pakken.

Première Liefde Zonder Grenzen

Metro ging er in Pathé Tuschinski eens goed voor zitten. Voor de première was flink uitgepakt, daar in hartje Amsterdam. Een rode overdekte loper, flitsende fotografen… het was weer als vanouds. Nieuw was natuurlijk het checken van de QR-code in de CoronaCheck-app, maar rappe dames met polsbandjes lieten dat van een leien dakje verlopen. Het zorgde niet eens voor oponthoud.

Buitenlandse toeristen keken wel wat vreemd naar al die heisa, smokings en galajurken. Eenmaal turend op de posters bij de loper veranderde dat in schouders ophalen. Yolanthe en Jim? Nooit van gehoord. Yolanthe Cabau werd wel door een fan herkend trouwens. Dacht-ie. Hij sloeg zijn handen beschaamd voor zijn gezicht, toen de prachtig opgemaakte dame meldde niet de actrice te zijn. „Maar ik vind je echt heel mooi”, zei de fan maar zacht. „Je hebt mijn avond gemaakt, man”, kreeg hij terug.

Op de loper verschenen opvallende veel bekend TikTok-gezichten. Die delen hun première-avontuur bij Liefde Zonder Grenzen natuurlijk volop. Ook acteurs van Goede Tijden, Slechte Tijden kon je spotten en deelnemers aan de huidige Expeditie Robinson. „De enige reden dat ik ben uitgenodigd, maar hartstikke leuk”, zei John de Bever.

Het verhaal…

Liefde Zonder Grenzen gaat over de liefdeslevens van Eva (Yolanthe Cabau), haar zus Lieke (Abbey Hoes), broer Maarten (Jim Bakkum) en vader Ferry (Hajo Bruins). Het is nogal een bedoening: Eva is met een Surinamer (Edwin Jonkers), Maarten heeft een vrouw (Melissa Drost) en valt als een blok voor een man (Freek Bartels) en Lieke komt thuis met een Marokkaan (Hassan Slaby). Hun moeder is overleden en Ferry leert de wereld van de app Happn kennen. Niets is standaard in dit op het oog normale gezin. En dan leeft Eva ook nog eens met een geheim, dat ze uiteindelijk toch moet vertellen: ze heeft baarmoederhalskanker (‘ik vertel het nog niet aan de familie, dan beginnen ze gelijk de begrafenis te regelen’). In het ziekenhuis ontmoet zij een jonge gast die bloedkanker heeft (Soy Kroon, die zijn rol duidelijk aangreep om er iets moois van te maken). De twee krijgen een goede band en besluiten samen een bucket list af te werken. Of ze hun ziektes overleven en hoe het met al die liefdes zonder grenzen afloopt… dat moet je zelf maar gaan zien natuurlijk. Popcorn erbij (in Tuschinski werd er getrakteerd op zoet en zout) en achterover hangen maar. Daar is zo’n romantische komedie tenslotte voor.

Bucket list van Yolanthe krijgt kritiek

Die bucket list van het personage van Yolanthe Cabau kon deze week op wat kritiek rekenen toen zij aanschoof in talkshow Op1. Cabaretier Jochem Myjer, die zelf van een tumor in zijn rug genas, vond het eigenlijk maar niks. „Als je hoort dat je doodgaat, denk je niet: ik ga even bungee jumpen boven een vulkaan”, bracht hij in. Daar zit wat in. Maar dat het ook wél zo kan zijn, hebben zieke jongeren in Over Mijn Lijk, vorig jaar winnaar van de Gouden Televizier-Ring, heel vaak bewezen.

Liefde Zonder Grenzen Soy Kroon
Yolanthe Cabau en Soy Kroon. Foto: Splendid Film

Liefde Zonder Grenzen een tikkeltje anders

Natuurlijk is Liefde Zonder Grenzen, net als de voorgangers van dezelfde makers Fuck de Liefde en Just Say Yes, zo’n hapsnap-wegkijker. Maar hij is ook een tikkeltje anders. En wel hierom:

De ziekte. Dat baarmoederhalskanker een rol in de film speelt, is voor een romcom niet alledaags. Het is een zwaar en belangrijk thema, waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Dat geldt ook voor de bloedkanker van een jongere, het personage van Soy Kroon. Het zorgt in Liefde Zonder Grenzen voor een traan, naast de lach die om andere scenes op je gezicht verschijnt.

De cultuurverschillen. Hierboven klonk de zin over de Surinamer en de Marokkaan wellicht wat bot, maar zo is het in deze film ook. De uitspraken van Hajo Bruins als vader Ferry zijn fors en zelfs keihard als in De Luizenmoeder. „Hang je bomgordel maar aan de kapstok jongen”, zegt hij bijvoorbeeld tegen de Marokkaanse jongen, als zijn dochter hem komt voorstellen. Het zegt overigens misschien wel meer over Nederlanders, dan over Marokkanen of Surinamers.

Homo. Jim Bakkum die mannen zoent, dat zagen we niet eerder. Heteromannen die gevoelens voor hetzelfde geslacht krijgen in romantische komedies sowieso niet vaak.

Liefde Zonder Grenzen Jim Bakkum
Freek Bartels (links) en Jim Bakkum. Foto: Splendid Film

En verder? Alle clichés komen voorbij, uiteraard. En veel wordt totaal uitvergroot en overdreven. Maar ja, wat verwachten we dan van een film als Liefde Zonder Grenzen? Dat we hem konden zien in een volle zaal, met een dj en dansende mensen na afloop, maakte de stemming echter opperbest. Ook zonder ‘net een tikkeltje anders’ hadden we ons deze avond prima vermaakt.

Liefde Zonder Grenzen draait nu in de bioscoop.

Au: De Dansmarathon, heel veel blarenpleisters maar geen kijkers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Liefde Zonder Grenzen heel goed te doen, met dank ook aan een volle bioscoop
Sluiten