Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Films & series 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Veel keuzestress om Netflix: zo kies je wél makkelijk een film uit

Ben jij soms ook langer bezig met het uitkiezen van een film, dan het daadwerkelijk kijken ervan? Dan ben je niet de enige. Sterker nog: heel veel mensen haken al af tijdens het zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek naar het keuzeproces van kijkers van streamingdiensten. Toch is de juiste film uitkiezen makkelijker dan je misschien denkt. Metro geeft tips.

„Er is dan ook zo veel te kiezen”, laat Film1 weten als mogelijke verklaring. „Welk platform? Een film of een serie? Verder kijken of aan iets nieuws beginnen? Alleen kijken of samen met een partner of vrienden?” Het onderzoek is uitgevoerd door Telecompaper, op initiatief van filmaanbieder Film1.

Keuzestress tijdens film kiezen op streamingdienst

Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de ondervraagden, mensen die ten minste één abonnement op een streamingplatform hebben, regelmatig vastloopt tijdens het zoeken naar een film of serie. Vervolgens stoppen zij zelfs met zoeken. Dit zijn vaker vrouwen dan mannen; 46 procent tegenover 38 procent.

Door het enorme aanbod aan kijkmateriaal, in allerlei verschillende genres én talen, is het ook niet gek dat een vijfde van de ondervraagden keuzestress krijgt tijdens hun zoektocht. En dan rekenen we het kiezen van een streamingdienst nog geen eens mee, waar er intussen een tiental van zijn in Nederland.

Maar geen zorgen, want het kiezen van een film of serie is ‘stiekem’ hartstikke simpel. Ook voor alle besluiteloze mensen.

Makkelijk een film of serie kiezen

Om uren door Netflix of Videoland scrollen te voorkomen, zijn er een aantal handige tools ontworpen waardoor je een stuk sneller kunt beslissen.

1. Netflix Roulette: What Should I Watch?

Geen roulette op leven en dood, maar op kiezen van een film of serie. Kies je genre, type, IMDb score (voor als je wat kieskeuriger bent) en klik op de ‘spin’-knop. De ‘Netflix randomizer‘ kiest vervolgens iets voor je uit om te kijken. Zo simpel kan het dus zijn. De filmavond kan beginnen!

2. What The Hell Should I Watch On Netflix?

Opnieuw krijg je hier de mogelijkheid om te bepalen of je liever een film of serie kijkt. Maakt dat je niks uit, dan klik je op ‘random’. Wees vrij om weer een genre te kiezen en de machine laat zien welke optie hij voor je heeft. De trailer staat al voor je klaar, met een korte uitleg bij de titel. Als je klikt op ‘watch it now‘, word je meteen naar Netflix doorgestuurd.

Let wel op, niet alle titels staan op de Nederlandse Netflix.

Daarnaast helpt Metro je ook elke week een handje. In onze Netflix-rubriek vertellen we je bijvoorbeeld wat er in de afgelopen week nieuw is verschenen op Netflix. Bekijk bijvoorbeeld de lijst met nieuwigheden van vorige week. Aanstaande vrijdag staat er weer een nieuwe voor je klaar.

Telecompaper voerde de peiling over keuzestress deze maand uit onder 800 respondenten in de leeftijd tussen de 16 en 80 jaar.

De 5 beste Netflix-documentaires van dit moment volgens IMDb

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel keuzestress om Netflix: zo kies je wél makkelijk een film uit
Sluiten