Metro
Metro Films & series 30 jan 2021 / 09:41 uur

Paul de Leeuw zegt sorry na uitspraak over Aziaten

Paul de Leeuw heeft gisteren aan het begin van de uitzending van Op1 excuses aangeboden voor zijn uitspraken vorige week over „de mentaliteit van Aziatische mensen”. Terugkijkend noemt hij het een „nogal botte, kortzichtige opmerking”.

De presentator van Op1 zei vorige week in een gesprek met tv-viroloog Ab Osterhaus dat Aziatische mensen „gelijk doen wat de baas zegt”. Dat zou in hun mentaliteit zitten. De opmerking schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Op social media noemden sommige kijkers het racistisch.

„Het is nooit m’n bedoeling geweest maar met deze opmerking heb ik er wel voor gezorgd dat ik ze over een kam heb geschoren. Dat spijt me”, zei De Leeuw. „Hiervoor bied ik dan ook mijn excuses aan. We zeggen wel eens van fouten leer je, dus ik hoop dat ik hier ook echt van geleerd heb. Nogmaals mijn excuses, maar het is gebeurd.”

Op Twitter gingen mensen destijds los, zo zei iemand: „Kan deze racistische onzin eindelijk eens ophouden?”

‘Mentaliteit van Aziaten’

Het gesprek met Osterhaus vorige week ging over het coronabeleid van China. Wat ze daar namelijk hebben gedaan, lijkt te werken.

„De strategie die men in China gebruikt, heeft gewerkt. Heel streng en keihard erin”, begon Osterhaus. „Ik vind het echt geweldig. Ze krijgen een aantal coronagevallen binnen en zorgen er meteen voor dat de situatie onder controle komt. Dat betekent testen, testen, testen… dat hebben we in Europa niet gedaan.”

En dan begint De Leeuw over ‘de mentaliteit van Aziatische mensen’. Dat schoot dus bij veel kijkers in het verkeerde keelgat, en ook Osterhaus wist niet goed hoe hij daarop moest reageren. „Oh ja?”, vroeg hij zich hardop af. „Ik weet het niet. Ik weet niet of dat de mentaliteit van Aziatische mensen is. De overheid dat accepteert gewoon geen nee als antwoord”, vervolgde Osterhaus.

De Leeuw wordt niet alleen bekritiseerd vanwege zijn opmerking, ook zijn skills als presentator liggen onder vuur. Zo vinden sommige mensen dat hij niet thuishoort bij zo’n programma.

Lees ook: Festival Coachella gaat in april opnieuw niet door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Paul de Leeuw zegt sorry na uitspraak over Aziaten
Sluiten