Manners.nl
Manners.nl Films & series 9 nov 2020 / 12:36 uur

Omgekeerde wereld: Netflix lanceert lineaire tv-zender

Netflix heeft in Frankrijk Netflix Direct gelanceerd, een lineaire televisiezender. Een stap terug?

Experts waren er circa het debuut van de streamingdienst Netflix vrij zeker van: on demand films en series kijken zou een einde gaan maken aan lineaire televisie. Waarom nog wachten tot je favoriete serie voorbij komt als je de show in kwestie wanneer en waar je maat wilt kunt streamen?

Netflix Direct: lineaire zender

Omdat we lui zijn en niet van een overrompelend aanbod houden. Blijkbaar. Soms wil je gewoon iets nieuws ontdekken of lekker naar een willekeurige sitcom kijken. Hersenloos door zenders zappen, tot je iets tegenkomt. Of half op je telefoon zitten en half televisie kijken. Je kent het wel.

Netflix gaat daar op inspelen met een verassende nieuw zet. In Frankrijk gaat het bedrijf namelijk een digitale televisiezender optuigen. Die heet Netflix Direct en is daar enkel voor abonnees van de streamingdienst beschikbaar. Verder werkt Direct precies zoals je van televisiezenders gewend bent: er draaien afleveringen van series en films in een vaste volgorde, zonder dat je kunt kiezen wat je wilt kijken. Maar, gelukkig, nog steeds zonder reclame.

Achterover leunen

Het bedrijf laat weten: „Misschien heb je geen zin om te beslissen, of ben je nieuw en wil je nog een beetje verkennen, of wil je gewoon verrast worden door iets nieuws en iets anders”, aldus Netflix in de verklaring waarin de nieuwe service werd aangekondigd. Het koos Frankrijk voor de lancering van Netflix Direct omdat traditionele tv daar “enorm populair” is en mensen “gewoon een‘ achteroverleunende ’ervaring willen waarbij ze geen shows hoeven te kiezen.”

Duidelijke taal. Netflix Direct is uitgerold in verschillende delen van Frankrijk, sinds 5 november. Volgende maand volgt de rest, aldus het bedrijf. De streamingdienst heeft 9 miljoen abonnees in Frankrijk.

Beperkte test

De test blijft overigens relatief beperkt: Netflix Direct is enkel beschikbaar in je browser. Het is dus niet alsof alle Franse abonnees opeens ook op hun televisiezender via de app van het bedrijf de gloednieuwe televisiezender aan kunnen zetten. Maar goed, als Direct het beoogde resultaat oogst dan is een bredere en beter geïntegreerde uitrol uiteraard de volgende stap.

Hopelijk kunnen we ook snel in Nederland met Direct aan de slag. Ondertussen heeft de streamingdienst ook een iets minder drastische test lopen: Shuffle Play. Sommige gebruikers zagen de afgelopen maanden een knop verschijnen waarmee Netflix op basis van je kijkgeschiedenis zelf beslist wat je gaat kijken:

Lees ook: Lubach gaat voor wereldhit met Trump-vlog vanuit Witte Huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Omgekeerde wereld: Netflix lanceert lineaire tv-zender
Sluiten