Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 18 nov 2020

Clint Eastwood mag niet getuigen in Thalys-zaak, waar hij film over maakte

Hij zit in de winter van z’n leven en is inmiddels 90 lentes oud, maar is nog altijd een filmman in hart en nieren. Getuigen mag hij alleen niet.

De Amerikaanse filmmaker Clint Eastwood mag van de Franse rechtbank niet getuigen tijdens het proces tegen de man die vijf jaar geleden het vuur opende in een Thalys tussen Amsterdam en Parijs. De 90-jarige regisseur maakte een film over de verijdelde aanslag in de trein: The 15:17 to Paris.

Het proces tegen de Marokkaanse hoofdverdachte Ayoub El Khazzani begon eergisteren. Zijn advocaat had de rechtbank gevraagd Eastwood als getuige op te roepen. De advocaat wilde de scènes uit de film gebruiken voor een reconstructie. Eastwoods film is gebaseerd op een boek dat is geschreven door de drie Amerikaanse passagiers die de schutter overmeesterden. Door hun tussenkomst vielen er maar twee gewonden.

Confrontatie Thalys

De 31-jarige El Khazzani spreekt niet tegen dat hij van plan was een aanslag te plegen, maar houdt vol dat hij zich op het laatste moment bedacht. Het zou toen al te laat zijn geweest om een confrontatie met passagiers te voorkomen.

In de film, door velen geroemd en zelfs ‘de beste film ooit gemaakt’ wordt genoemd, is de bedenking van de schutter niet te zien. De advocaat is daarom bang dat de filmbeelden de realiteit beïnvloeden. Het was de bedoeling dat Eastwood zou uitleggen welke instructies hij aan de acteurs heeft gegeven.

Lees ook: Dit is waarom je een foto van je kat ‘moet’ posten vandaag

Aanklagers tegen

De aanklagers waren tegen het verzoek. Eastwood was namelijk zelf geen getuige van de aanslag en daarom heeft het volgens hen geen zin de Amerikaan op te roepen. Ze vinden dat de verdediging „rumoer” probeert te creëren.

De rechtbank benadrukte bij het afwijzen van het verzoek dat de drie Amerikanen, die in de VS als helden en vol respect werden onthaald, deze week zullen getuigen. Ook een man die gewond raakte, de Frans-Amerikaanse professor Mark Moogalian, zal in de rechtbank verschijnen. De Amerikanen en Moogalian speelden zichzelf in de film.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Clint Eastwood mag niet getuigen in Thalys-zaak, waar hij film over maakte
Sluiten