Manners.nl
Manners.nl Films & series 24 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Deense chefkok legt wapenhandel Noord-Korea bloot in krankzinnige docu

Iedereen weet inmiddels dat Noord-Korea een bizar land is. Een nieuwe Deense documentaire over een chefkok met een dubbelleven weet je echter toch weer te verbazen. The Mole: Infiltrating North Korea kijk je non-stop met een open mond en klapperende oren.

De Vice-documentaire Inside North Korea was baanbrekend en gaf op geheel nieuwe wijze een inkijkje in het kolderieke communistische regime van Noord-Korea. The Mole: Infiltrating North Korea is anders, maar tevens een absolute must-see. De documentaire onthult een vernuftig systeem voor wapenhandel.

Deense chefkok met dubbelleven duikt in wapenhandel Noord-Korea

De documentaire gaat over Ulrich Larsen, een afgekeurde Deense chefkok die jarenlang een dubbelleven heeft geleid in Noord-Korea. Zelfs zijn vrouw wist van niets. Zijn drijfveer: haat tegen het communisme, als gevolg van een trauma die de Koude Oorlog heeft veroorzaakt.

De voormalige chefkok werd jaren geleden lid van de Communistische Vriendschapsvereniging in Denemarken. Samen met de Deense documentairemaker Mads Brügger legde hij een vernuftig systeem van olie- en wapenhandel bloot. Noord-Korea blijkt wereldwijd verschillende ‘verenigingen’ te hebben, die als dekmantel dienen. Zo worden sancties van de Verenigde Naties ontlopen.

De documentairemaker bracht de Deense chefkok samen met de voormalige cocaïnehandelaar ‘Mister James’, die een gevangenisstraf heeft uitgezeten. Hij treed op als undercover bad guy in onderhandelingen met Noord-Korea.

‘James Bond verbleekt bij deze documentaire’

Het duo verleidt het regime met 50 miljoen dollar, waarmee een wapenhandel met onder meer Syrië wordt gerealiseerd. Olie wordt daarbij gebruikt als ruilmiddel. Dankzij verborgen camera’s brengen de afgekeurde Deense chefkok en voormalige cocaïnehandelaar alles in beeld ter bewijs.

“Het is een documentaire waarbij James Bond verbleekt”, zegt Scandinavië-correspondent Marcel Burger in Nieuw Feiten, een programma van het Belgische Radio 1.

The Mole: Infiltrating North Korea op BBC

De nieuwe Deense documentaire over Noord-Korea komt ongetwijfeld naar een van jouw favoriete streamingdiensten. Vooralsnog bekijk je The Mole: Infiltrating North Korea alleen via BBC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deense chefkok legt wapenhandel Noord-Korea bloot in krankzinnige docu
Sluiten