Metro
Metro Films & series 23 sep 2020 / 17:37 uur

Zwarte Piet komt er niet meer in bij Pathé

Zwarte Piet is niet meer welkom bij bioscoopketen Pathé. Ze stoppen namelijk met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt, maakten ze vandaag bekend via Instagram. Films waar roetveegpieten in te zien zijn worden wél vertoond. Dit doet de keten om ervoor te zorgen dat iedereen zich even welkom voelt.

De keten vindt dat niemand zich gediscrimineerd moet voelen bij de films die worden vertoond. „Daarom draaien we geen films meer met zwarte pieten. Alleen films met bijvoorbeeld roetveegpieten zijn nog bij Pathé te zien. Iedereen is bij ons welkom en moet zich ook welkom voelen!” Ook PathéThuis, de streamingdienst van de keten, gaat deze regel hanteren. De afgelopen tijd zijn er al een aantal oudere Sinterklaasfilms offline gehaald, omdat die niet gepast waren. Dat liet een woordvoerder weten aan NU.nl.

Racistische opmerkingen

De beslissing lijkt te zijn aangewakkerd door racistische opmerkingen op social media. „En naar aanleiding van een aantal racistische opmerkingen onder een trailer van zaterdag: wij tolereren geen racisme. Je mag op social media je mening delen, maar doe je dat op onze pagina’s, dan verwachten we dat je dit met respect doet.”

Om welke trailer en opmerkingen het gaat, is niet duidelijk. Pathé was vandaag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Aantal opnames op ic’s voor het eerst sinds mei boven alarmniveau

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte Piet komt er niet meer in bij Pathé
Sluiten