Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 27 jun 2020

The Simpsons geven gekleurde karakters niet langer een witte stem

De producenten van de legendarische animatieserie The Simpsons gaan niet langer witte acteurs gebruiken om gekleurde personages een stem te geven.

„We gaan door. The Simpsons hebben geen witte acteurs meer om de stemmen van niet-witte personages in te spreken”, zei Fox Studios in een korte verklaring.

Kritiek

De aankondiging zal met name betrekking hebben op het personage Apu Nahasapeemapetilon, een kruidenier van Indiase afkomst die zijn stem in de Amerikaanse versie te danken heeft aan acteur Hank Azaria. Afgelopen januari zei de witte komiek al dat hij, in onderlinge overeenstemming met het productiebedrijf, niet langer het personage Apu wilde inspreken. Er was al langer kritiek op het karakter vanwege het overbrengen van racistische stereotypen.

Henk Azaria zal niet langer het personage Apu (The Simpons) inspreken
Henk Azaria zal niet langer het personage Apu (The Simpons) inspreken. Foto: Getty Images.

Langstlopende animatieserie

De langstlopende animatieserie is bedacht door Matt Groening. The Simpsons debuteerde in 1989 met een witte cast die de Simpson-familie en de gevarieerde inwoners van Springfield vertolkten. Naast de rol van Apu speelde Azaria Carl Carlson, een zwarte collega van Homer Simpson, en Lou, een zwarte politieagent. Harry Shearer, ook wit, speelde Dr. Hibbert, een zwarte dokter.

Ook Family Guy-stemacteur stopt

Ook Mike Henry, de stemacteur die de rol van Cleveland Brown vertolkt in de animatieserie Family Guy, heeft laten weten dat hij na twintig jaar stopt met de rol.

„Het was een eer om 20 jaar lang Cleveland te kunnen spelen in Family Guy. Ik hou van dit karakter, maar personen van kleur zouden karakters van kleur moeten spelen. En daarom zal ik aftreden voor de rol.”

 

Streamingdiensten

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, is de discussie over racisme en discriminatie in volle gang. Ook streamingdiensten steunen massaal Black Lives Matter-beweging.

Zo heeft Netflix een aparte Black Lives Matter-categorie toegevoegd en zijn fragmenten van de series The Office en Little Britain vanwege de blackface-sketches niet meer op de streamingdienst te vinden.

Lees ook: Makers Simpsons merken grote blunder op – na 23 jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
The Simpsons geven gekleurde karakters niet langer een witte stem
Sluiten