Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 10 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Geen enkele Temptation Island-melder is zelf over financiële compensatie begonnen

Geen enkele van de veertien oud-deelnemers van Temptation Island, die zich met klachten over het programma hebben gemeld bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, is zelf over een financiële compensatie begonnen.

Dat bevestigt Diekstra vandaag na berichtgeving hierover in de podcast De Communicado’s.

Emotionele en psychische klachten door Temptation Island

„Geen enkele melder van deze veertien is überhaupt over geld begonnen”, aldus Diekstra. Twaalf oud-deelnemers meldden zich de afgelopen week bij Diekstra nadat twee voormalige kandidaten in het AD hun verhaal hadden gedaan.

Dit koppel heeft naar eigen zeggen emotionele problemen gekregen door hun deelname aan het programma. Een van hen heeft, zo zegt die persoon zelf, door de psychische klachten twee zelfdodingspogingen ondernomen. Deze twee oud-kandidaten kregen na mediation 30.000 euro van de producent.

Meer duidelijkheid

Een deel van de nieuwe klagers zegt ook psychische problemen te hebben overgehouden aan het programma. Een aantal melders wil zich uitspreken tegen de manier waarop het programma volgens hen wordt gemaakt.

RTL liet vrijdagavond weten dat er voorlopig geen nieuw seizoen van Temptation Island wordt gemaakt. RTL wil eerst „meer duidelijkheid” over de klachten van de oud-deelnemers. Content directeur Peter van der Vorst zei verder in zijn verklaring dat het verhaal Diekstra het „nog urgenter” maakt om samen met producent Simpel Zodiak met de melders in gesprek te gaan.

Die wens heeft RTL eerder al hebben uitgesproken, maar hier heeft Diekstra volgens Van der Vorst niet op gereageerd. „We hopen dat hij zo snel mogelijk op onze uitnodiging ingaat, zodat we een compleet beeld kunnen krijgen van de situatie”, aldus Van der Vorst. „We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze (oud-)deelnemers zelf te horen.”

‘Veel aannames zijn niet juist’

De directeur stelde verder dat verschillende partijen hebben gereageerd over de berichtgeving rondom Temptation Islandin de media. „Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules. De deelnemers krijgen intensieve nazorg en informatie over het doel van boeteclausules. Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces benadrukken we dat melden altijd mogelijk is.”

Nieuw weerrecord: hittegolf van zeven dagen in september

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties